Sarkas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
n.
(Jokio skirtumo)

21:12, 25 lapkričio 2012 versija

Sarkas
Sark, Ser
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC)
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Karūnos Valda Gernsis Gernsis
Senjoras John Michael Beaumont
Gyventojų (2010) 600
Plotas 5,45 km²
Tankumas (2010) 110 žm./km²
Vikiteka SarkasVikiteka

Sarkas (angl. Sark, pranc. Sercq, norman. Sèr, Cerq) – nedidelė sala Lamanšo sąsiauryje, Normanų salų grupėje, priklauso Britų Karūnos valdai (bailiwick) Gernsiui, tačiau turi atskirą autonomiją (karališkasis feodas, turintis savo parlamentą ir įstatymus).

Geografija

Sarko sala (su aplinkinėmis salelėmis) užima 5,45 km² teritoriją. Sarkas yra į rytus nuo Gernsio salos. Kranto linija labai vingiuota, pietuose sala sąsmauka jungiasi su Mažojo Sarko salele. Aplink yra daug mažų uolų, o tuoj šalia vakarinės Sarko pakrantės – Breku salelė (privati). Ji oficialiai priskiriama Sarkui, tačiau siekia nuo jo nepriklausomybės. Sarko salos paviršius iškyla iki 114 m (Le Mulino kalva). Beveik visas paviršius sukultūrintas.

Gyventojai

Sarke gyvena ~600 gyventojų. Dauguma jų yra normanų kilmės ir kalba vietine normanų kalbos šnekta. Saloje yra švyturys, anglikonų ir metodistų bažnyčios, prieplauka, senjorija. Sala pasiekiama keltu iš Sent Piter Porto. Automobiliai saloje uždrausti, naudojamasi dviračiais, arkliais, traktoriais.

Sarkas laikomas paskutinąja feodaline valstybe Europoje. Sarko senjorui priklauso feodas, paskirtas Britų Karūnos.