Mechaninė sistema: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Pridedama: pms:Angign
MerlIwBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: als:Maschine
Eilutė 26: Eilutė 26:


[[af:Masjien]]
[[af:Masjien]]
[[als:Maschine]]
[[am:ማሽን]]
[[am:ማሽን]]
[[an:Maquina]]
[[an:Maquina]]

19:46, 17 lapkričio 2012 versija

Mechaninė sistema naudoja galią kad atliktų darbus, kuriuose reikia jėgos ir judėjimo.

Mechaninė sistema sudaryta iš (i) galios šaltinio ir pavaros, kuri generuoja jėgas ir judėjimą, (ii) mašinos, kuri suteikia formą pavaros įvesčiai, kad būtų pasiektas tam tikras jėgų ir judėjimo pritaikymas ir (iii) valdiklio su sensoriai, kuris lygina įvestį su tikslu ir nukreipia pavaros įvestį. Tai gali būti matoma Vato garo variklyje (žr. iliustraciją), kuriai galią teikia garų plėtimasis, kuris judina stūmoklį. Judanti sija, sujungimo mova ir alkūninis svertas transformuoja tiesinį stūmoklio judėjimą į išvedimo skriemulio sukimąsi. Galiausiai, skriemulio sukimasis judina valdytoją, kuris kontroliuoja vožtuvą.

Boulton & Watt Steam Engine
Boulton ir Watt garo variklis, 1784 m.

Galios tekėjimas per mechaninę sistemą užtikrina supratimą apie įrenginių veikimą nuo svirčių iki automobilių.


Galios šaltinis

Žmogaus ir gyvūnų pastangos senovėje buvo mašinų galios šaltinis. Gamtos jėgos, tokios kaip vėjas ir vanduo, suteikė galios didesnėms mechaninėms sistemoms.

Vandens malūnas: Vandens malūnai pasirodė apie 300 m. pr. m. e. ir naudojo tekantį vandenį kurti sukamąjį judėjimą, kuris buvo naudojamas malti grūdus, atlikti medienos ar tekstilės operacijoms. Modernūs vandens malūnai naudoja vandens tekėjimą per užtvankas sukti elektrinius generatorius.

Vėjo malūnas: Ankstyvieji vėjo malūnai gaudė vėjo galią ir generavo sukamąjį judėjimą malimo veiksmams. Modernios vėjo turbinos suka generatorius. Ši elektra naudojama sukti motorus, kurie atlieka pavarų vaidmenį mechaninėje sistemoje.

Variklis

Jėgainė

Motorai

Skysčio galia