Evangelistas Lukas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Xqbot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (Robot: Modifying eu:Lukas ''Ebanjelaria'' to eu:Lukas (Ebanjelaria)
MerlIwBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: arz:لوقا
Eilutė 23: Eilutė 23:
[[ar:لوقا]]
[[ar:لوقا]]
[[arc:ܠܘܩܐ ܐܘܢܓܠܣܛܐ]]
[[arc:ܠܘܩܐ ܐܘܢܓܠܣܛܐ]]
[[arz:لوقا]]
[[be:Лука, евангеліст]]
[[be:Лука, евангеліст]]
[[bg:Лука (евангелист)]]
[[bg:Лука (евангелист)]]

14:57, 6 lapkričio 2012 versija

El Greco paveikslas "Evangelistas Lukas"

Lukas (hebr. לוקא, graik. Λουκᾶς) – vienas iš Naujojo Testamento rašytojų, trečiosios Evangelijos bei Apaštalų Darbų autorius.

Lukas gimė Sirijos Antiochijoje. Nebuvo vienas iš 12 mokinių, tačiau laikoma, kad dar esant gyvam Jėzui, kartu su kitais 70 Kristaus mokiniais buvo siųstas skelbti Gerosios Naujienos. Lukas buvo apaštalo Pauliaus padėjėjas, lydėjo jį antrojoje misioneriškoje kelionėje po Artimuosius Rytus. Graikijos Tebų mieste mirė kankinio mirtimi.

Lukas pagal profesiją buvo daktaras, todėl jo evangelija yra specifinė tuo, kad jis skiria daug dėmesio ligoniams, jų ligų aprašymui ir pan. Šventasis Raštas nieko nekalba apie Luko kilmę, tačiau iš tradicijos ir kitų raštų, laikoma, kad jis buvo kilęs iš graikų aristokratijos.

Šv. Lukas parašė dvi labai garsias knygas: trečiąją evangeliją ir Apaštalų darbus. Tai labai gražus rašytojas, ir jis kas turi gražiausią stilių Naujajame Testamente. Jo dvi mažos knygos, tai yra skaityniai tikram malonumu.

Lukas tai vienas iš Pauliaus kompanionų. Apaštalų darbuose yra pasakojimą apie, tolimas ir puikias keliones, kur kalba ‘‘mes Vykstame į ... Einame į ...‘‘ Pasakojimas išsamiai nurodo įvykius, kurie įvyko per garsiais 4 Pauliaus keliones. Lukas taip lydėjo Paulių, kai jis buvo įkalintas Romoje, Cezarijos mieste pirmus 2 metus. Tai vienintelis Naujojo Testamento rašytojas kuris, nebuvo žydas. Jis buvo graikas.

Jo Evangelija yra paprasčiausiai skaityti iš visų keturių. Tai yra 1200 eilučių, kurios yra parašytos kūrybos stiliumi. Dar kitaip Evangelija pagal Luką, yra vadinama "Neturtingųjų Evangelija", nes Jėzus visada pirmenybę, teikė vaikams, ligoniams, prastus ir apgailestaujančius nusidėjėlis.

Sakoma, kad jis mirė nevedęs, 84-ių metų, po to kaip visa gyvenimą jis mylėjo ir gerbė mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Nuorodos