Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
Konsultantas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 49: Eilutė 49:
[[Vaizdas: OHMSSangels.jpg|200px|thumb|right|Agentas 007 ir “Mirties Angelai“]]
[[Vaizdas: OHMSSangels.jpg|200px|thumb|right|Agentas 007 ir “Mirties Angelai“]]


Romaną '''''Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje''''' [[Ian Fleming|Ianas Flemingas]] parašė 1962 metais, jau po to, kai ekranuose pasirodė [[Daktaras Ne]]. Pagal eiliškumą filmas pagal šį kūrinį turėjo pasirodyti po [[Auksapirštis|Auksapirščio]] ir tai buvo anansuojama čio filmo pabaigos titruose. 1965 metais buvo surengta atranka, kad atrinkti 12 moterų Blofeldo ''Mirties Angelų'' komandai. Vis dėlto, prodiuseriams niekaip nepavykstant rasti tinkamos filmavimui vietos – kalnų ir sniegynų – filmo kūrimas buvo du kartus atidėtas, pasirenkant kitų novelių ekranizavimą.
Romaną '''''Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje''''' [[Ian Fleming|Ianas Flemingas]] parašė 1962 metais, jau po to, kai ekranuose pasirodė [[Daktaras No]]. Pagal eiliškumą filmas pagal šį kūrinį turėjo pasirodyti po [[Auksapirštis|Auksapirščio]] ir tai buvo anansuojama čio filmo pabaigos titruose. 1965 metais buvo surengta atranka, kad atrinkti 12 moterų Blofeldo ''Mirties Angelų'' komandai. Vis dėlto, prodiuseriams niekaip nepavykstant rasti tinkamos filmavimui vietos – kalnų ir sniegynų – filmo kūrimas buvo du kartus atidėtas, pasirenkant kitų novelių ekranizavimą.


Režisierius Peteris R. Hunt‘as jau buvo dalyvavęs kuriant [[Gyveni tik du kartus]] kaip antrasis režisierius. Prociuseriai nutarė ekranizuoti romaną kaip galima tiksliau, neatitrūkstant nuo Flemingo sukurto siužeto. Nepaisant to, kadangi kūriniai buvo perkeliami į ekraną ne eilės tvarka, atsirado pastebimų klaidų, pavyzdžiui, Blofeldas, susitikęs su Bondu, jo nepažįsta, nors jie jau yra susidūrę ankstesniame filme [[Gyveni tik du kartus]].
Režisierius Peteris R. Hunt‘as jau buvo dalyvavęs kuriant [[Gyveni tik du kartus]] kaip antrasis režisierius. Prociuseriai nutarė ekranizuoti romaną kaip galima tiksliau, neatitrūkstant nuo Flemingo sukurto siužeto. Nepaisant to, kadangi kūriniai buvo perkeliami į ekraną ne eilės tvarka, atsirado pastebimų klaidų, pavyzdžiui, Blofeldas, susitikęs su Bondu, jo nepažįsta, nors jie jau yra susidūrę ankstesniame filme [[Gyveni tik du kartus]].

21:17, 3 lapkričio 2012 versija

Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje

PavadinimasOn Her Majesty's Secret Service
Kilmės šalisJungtinės Amerikos Valstijos Jungtinė Karalystė
RežisieriusPeter R. Hunt
Prodiuseris (-iai)Harry Saltzman
Albert R. Broccoli
Scenaristas (-ai)Richard Maibaum
OperatoriusMichael Reed
KompozitoriusJohn Barry
VaidinaGeorge Lazenby
Diana Rigg
Telly Savalas
Bernard Lee
Metai1969
Žanrasnuotykių
Trukmė140 min.
KalbaAnglų
PlatintojasUnited Artist
Biudžetas7 mln. JAV dol.
Pajamos87,4 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje – šeštasis filmas iš serijos apie britų slaptąjį agentą 007 Džeimsą Bondą, sukurtas pagal to paties pavadinimo Iano Flemingo 1963 metų romaną.

Tai vienintelis filmas, kuriame agento vaidmenį atlieka George Lazenby, po to, kai Seanas Connery nepratęsė sutarties. Jame Bondas vėl susiduria su savo priešu, nusikaltėlių sindikato SPECTRE vadovu Blofeldu, ketinančiu savo Mirties Angelų komandos pagalba paskleisti maro užkratą. Filmas išsiskiria tuo, kad Bondas įsimyli ir veda, atsistatydindamas iš slaptosios tarnybos, tačiau filmo pabaigoje jo žmona žūva.

Filmas taip tap laikomas “Blofeldo trilogijos“ dalimi (kiti du yra Gyveni tik du kartus ir Deimantai amžiams). Pažymėtina, kad visuose trijuose filmuose Blofeldo vaidmenį įkūnijo skirtingi aktoriai (Donaldas Pleasence, Telly Savalas ir Charles Gray), o Bondo – du (Sean Connery ir George Lazenby).

Filmą režisavo Peteris R. Hunt‘as ir tai yra vienintelis jo darbas Bondo nuotykių serijoje. Nepaisant to, kad žiūrovai ne itin palankiai sutiko naują pagrindinio vaidmens atlikėją, filmas sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų ir yra apibūdimanas kaip rimčiausias, ciniškiausias ir tragiškiausias filmas apie agentą 007 [1]. Be to, jis tapo vienu pelningiausiu 1969 metų filmu [2], surinkdamas 87,4 milijono dolerių.

Aktoriai

  • George Lazenby - Džeimsas Bondas, MI6 agentas 007
  • Gabrielle Ferzetti - Marc-Ange Draco, Kosrsikos nusikaltėlių sindikato Union Corse vadas
  • Diana Rigg - Tracy di Vicenzo, Draco duktė. Filme išteka už Bondo, tačiau pabaigoje ją nušauna Irma Bunt
  • Ilse Steppat - Irma Bunt, Blofeldo parankinė
  • Telly Savalas - Ernst Stavro Blofeld, pagrindinis Bondo priešas, sindikato SPECTRE vadovas
  • Bernard Lee - M, britų slaptosios tarnybos vadovas
  • Lois Maxwell - Miss Moneypenny, M sekretorė
  • George Baker - seras Hilary Bray
  • Yuri Borienko - Grunter, Blofeldo parankinis
  • Bernard Horsfall - Shaun Campbell, Bondo kolega
  • Desmond Llewelyn - Q
  • Angela Scoular - Ruby Bartlett
  • Catherine Schell - Nancy
  • Julie Ege - Helen
  • Virginia North - Olympe, Draco asistentė

Priešistorė

Agentas 007 ir “Mirties Angelai“

Romaną Jos Didenybės slaptojoje tarnyboje Ianas Flemingas parašė 1962 metais, jau po to, kai ekranuose pasirodė Daktaras No. Pagal eiliškumą filmas pagal šį kūrinį turėjo pasirodyti po Auksapirščio ir tai buvo anansuojama čio filmo pabaigos titruose. 1965 metais buvo surengta atranka, kad atrinkti 12 moterų Blofeldo Mirties Angelų komandai. Vis dėlto, prodiuseriams niekaip nepavykstant rasti tinkamos filmavimui vietos – kalnų ir sniegynų – filmo kūrimas buvo du kartus atidėtas, pasirenkant kitų novelių ekranizavimą.

Režisierius Peteris R. Hunt‘as jau buvo dalyvavęs kuriant Gyveni tik du kartus kaip antrasis režisierius. Prociuseriai nutarė ekranizuoti romaną kaip galima tiksliau, neatitrūkstant nuo Flemingo sukurto siužeto. Nepaisant to, kadangi kūriniai buvo perkeliami į ekraną ne eilės tvarka, atsirado pastebimų klaidų, pavyzdžiui, Blofeldas, susitikęs su Bondu, jo nepažįsta, nors jie jau yra susidūrę ankstesniame filme Gyveni tik du kartus.

1967 metais, po penktojo Bondo filmo, pagrindinio vaidmens atlikėjas Seanas Connery nusprendė pasitraukti. Ieškodamas pamainos, prodiuseris Albertas R. Broccoli nusprendė pakviesti Timothy Daltoną. Pastarasis kvietimo atsisakė, motyvuodamas tuo, kad yra per jaunas šiam vaidmeniui (tuo metu Daltonui buvo 21).

Harry Salzmanas kalbino Rogerį Moore, tačiau pastarasis buvo užimtas vaidmeniu seriame Šventasis. Kiti kandidatai į Bondo vaidmenį buvo Jeremy Brett‘as, Hans de Vries, Robertas Campbellas, Anthony Rogers ir John Richardson. Pastarasis buvo rimčiausias pretendentas pakeisti Lazenby filme Gyventi ir leisk numirti.

Australą Geroge Lazenby pasirinko Albertas R. Broccolis, pamatęs šį vaidinant reklaminiame klipe. Buvęs modelis prodiuseriui paliko tokį gerą įspūdį, kad sulaukė pasiūlymo pasirašyti sutartį septyneriems filmams, tačiau agentas įkalbėjo aktorių, kad Bondo vaidmuo bus pernelyg archajiškas liberaliam septintąjam dešimtmečiui.

Tracy Draco vaidmuo pradžioje buvo pasiūlytas Brigitte Bardot, tačiau ši atsisakė. Tuomet prodiuseriai kreipėsi į Dianą Rigg, jau išpopuliarėjusią vaidmeniu seriale Keršytojai aktorę, kurią sudomino galimybė nusifilmuoti epiniame filme. Jos tėvo vaidmuo atiteko italui Gabrielle Ferzetti, kurį prodiuseriai pastebėjo filme apie mafiją. Kadangi aktorius angliškai kalbėjo su akcentu, jo balsas filme buvo dubliuojamas.

Filmavimas

Jaunavedžiai Bondai

Filmavimas prasidėjo 1968 metų spalio 21 dieną Berno kantone, Šveicarijoje. Darbai vyko įvairiose Šveicarijos vietovėse, taip pat Portugalijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje bei Anglijoje, Pinewood studijoje. Filmuojant scenas kalnuose dalyvavo profesionalūs slidininkai, taip pat Šveicarijos olimpinė bobslėjaus komandos nariai. Sukurti sniego griūtis padėjo Šveicarijos karinių pajėgų specialistai.

Siekiant sustiprinti žiūrovams įspūdį, jog, nepaisant kito aktoriaus, Bondas yra tas pats, yra įvairių užuominų į ankstesnius filmus, o viename iš epizodų durininkas švilpauja pagrindinę Auksapirščio melodiją.

Filmavimo metu prasidėjo George Lazenby nesutarimai su režisieriumi [3], ir Diana Rigg, kuri tuo metu jau buvo žinoma aktorė. Vėliau Hunt‘as pareiškė, kad visa tai nėra tiesa ir jis sutiks režisuoti Deimantai amžiams, jeigu Lazenby pratęs sutartį vaidmeniui [4].

Muzika

Tracy Bond antkapis

Garso takelį filmui sukūrė Johnas Barry ir tai buvo penktasis jo darbas kuriant Bondo filmus. Kompozitorius manė, kad bus sudėtinga sukurti žodžius titulinei dainai "On Her Majesty's Secret Service", todėl režisierius Hunt‘as nutarė pagrindinę temą palikti instrumentinę.

Barry taip pat parašė ir filme skambančią meilės dainą We Have All the Time in the World, kurią atliko Louis Armstrongas. Pastarasis įrašo metu sunkiai sirgo, tačiau dainą pavyko įrašyti pirmu bandymu [5], Tai paskutinis Armstrongo įrašas; atlikėjas po dvejų metų mirė.

Apdovanojimai

Auksinio Gaublio nominacija už Geriausią Naują Vyro vaidmenį (George Lazenby) 1970 metais.

Šaltiniai

  1. Danny Peary, Cult Movies Three (Sidgwick & Jackson, 1988) p.175
  2. [1]
  3. Interview in Bondage, magazine of the James Bond 007 Fan Club.
  4. Retrovision magazine interview with Peter R. Hunt
  5. Jon Burlingame (2008-10-31). „John Barry reflects on 10 of his scores“. “Variety“. Nuoroda tikrinta 2008-11-01.