Naujo Pasaulio partija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
LinasD (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
MastiBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (robotas Keičiama: fr:Parti Saenuri
Eilutė 35: Eilutė 35:
[[es:Partido Saenuri]]
[[es:Partido Saenuri]]
[[fi:Hannara]]
[[fi:Hannara]]
[[fr:Grand Parti national]]
[[fr:Parti Saenuri]]
[[ja:セヌリ党]]
[[ja:セヌリ党]]
[[ko:새누리당]]
[[ko:새누리당]]

02:52, 17 spalio 2012 versija

Naujo Pasaulio partija
새누리당, sėnuri dang
LyderisHvang Ujo (황우여)
Įkurta1997 m. lapkričio mėn.
BūstinėSeulas, Pietų Korėja
Politinė ideologijakonservatyvizmas
Svetainė
http://www.hannara.or.kr

Naujo Pasaulio partija (NPP, kor. 새누리당, sėnuri dang) yra Pietų Korėjos politinė partija. 1990-1995 m. laikotarpiu ji buvo žinoma kaip Demokratinė Liberalų partija (kor. 민주자유당, mindžu džajū dang), 1995-1997 m. kaip Naujos Korėjos partija (kor. 신한국당, šinhanguk dang). 1997 m. susijungus kelioms konservatyvios pakraipos partijoms, pavadinimas buvo pakeistas į Didžiosios Nacionalinės partijos (kor. 한나라당, hanara dang), o 2012 m., siekiant atsinaujinti prieš rinkimus - į dabartinį Naujo Pasaulio.[1] Po 2008 m. rinkimų NPP turi daugumą parlamente.

Istorija

Dabartinė NPP buvo įkurta 1990 m. vasario mėn. Demokratinės Liberalų partijos vardu, susijungus trims politinėms grupėms: Demokratinei Teisingumo partijai, Susivienijimo Demokratinei partijai ir Naujajai Demokratinei Respublikonų partijai. 1995 m. ji buvo pervadinta į Naujos Korėjos partiją, o nuo 1997 m. lapkričio mėnesio, kada prie jos prisijungė keletas nedidelių demokratinės pakraipos partijų, ji tapo žinoma Didžiosios Nacionalinės partijos pavadinimu.

NPP gerai pasirodė per 2000 m. rinkimus, kuriuose laimėjo daugumą balsų, tačiau vėliau jos populiarumas sumažėjo ir 2004-taisiais ji liko antroje vietoje. 2007 m. prezidento rinkimuose nugalėjo DNP kandidatas I Mjongbak, o po metų partija laimėjo ir parlamento rinkimus. Šiuo metu ji sudaro valdančiąją daugumą.

Pakraipa, atstovaujamos vertybės

NPP yra konservatyvios, pro-amerikietiškos ir pro-japoniškos pakraipos partija, pasisakanti už mažą valstybės kišimąsi į ekonomiką, nedidelius mokesčius, kritiką Šiaurės Korėjos politikos atžvilgiu. Partija priklauso Tarptautinei Demokratų sąjungai, vienijančiai centro-dešinės konservatyvias politines grupes.

Šaltiniai

Susiję straipsniai