Hugo Chávez: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
TjBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2) (robotas Pridedama: lb:Hugo Chávez
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Pridedama: pam:Hugo Chávez
Eilutė 134: Eilutė 134:
[[oc:Hugo Chávez]]
[[oc:Hugo Chávez]]
[[os:Чавес, Уго]]
[[os:Чавес, Уго]]
[[pam:Hugo Chávez]]
[[pap:Hugo Chávez]]
[[pap:Hugo Chávez]]
[[pl:Hugo Chávez]]
[[pl:Hugo Chávez]]

12:11, 13 spalio 2012 versija

Hugas Čavesas
Hugo Rafael Chávez Frías;
Vaizdas:HugoChavez1820.jpeg
Venesuelos vadovas Hugas Čavesas
Gimė 1954 m. liepos 28 d. (69 metai)
Sabaneta, Barinaso valst.
Tėvas Hugo de los Reyes Chávez
Motina Elena Frías de Chávez
Vaikai Rosa Virginia, María Gabriela, Hugo Rafael, Rosiné
Religija katalikybė
Venesuelos prezidentas
Kelintas 56
Ėjo pareigas 1999 –
Ankstesnis Rafael Caldera
Veikla Venesuelos politikas, prezidentas
Partija Bolivaro revoliucija
Vikiteka Hugo Chávez

Hugas Čavesas (Hugo Rafael Chávez Frías; g. 1954 m. liepos 28 d. Sabanetoje, Barinaso valst.) – Venesuelos politikas, prezidentas (nuo 1998 m.).

Čaveso kilmė – indėniška. Čavesas gimė kaimo mokytojo Hugo de los Reyes Chávez ir jo žmonos Elena Frías de Chávez šeimoje, yra dukart vedęs ir turi 4 vaikus (Rosa Virginia, María Gabriela, Hugo Rafael ir Rosiné).

H. Čavesas yra Bolivaro revoliucijos lyderis, jo paties teigimu, pasisako už demokratinį socializmą, Lotynų Amerikos integraciją ir antiimperializmą. Hugas Čavesas yra aršus neoliberalios globalizacijos ir JAV užsienio politikos kritikas.

Prezidentas yra susilaukęs daug kritikos dėl autoritarinio valdymo, prastos sveikatos apsaugos padėties, nesugebėjimo tvarkytis su šalyje vis didėjančiu nusikalstamumu ir korupcija.[1][2] Taip pat Chavezas kritikuojamas dėl politinių pažadų nevykdymo[3][4] ir bandymų sutelkti galią vienose rankose.[5]

Politinė karjera

1992 m. parašiutinio desanto papulkininkis Čavesas organizavo nepavykusį perversmą prieš neoliberalias reformas vykdžiusį prezidentą Carlos Andrés Pérez. Už tai 2 metams pasodintas į kalėjimą. 1994 m. prezidentas Rafaelis Kaldera jam pritaikė amnestiją.

Išlaisvintas Čavesas sukūrė socialistinį judėjimą „Penktosios respublikos judėjimas“. Netrukus išvyko į Kubą, kur studijavo Havanos universitete ir organizavo socialistinio valdymo principus. Vienas Čaveso ideologinių pavyzdžių buvo Libijos vadovas Muamaras al Kadafis.

1998 m. gruodžio 6 d. Čavesas laimėjo prezidento rinkimus (surinko 56,2 % rinkėjų balsų). Netrukus atnaujino politinius ir prekybinius santykius su Kuba. Čavesas ir Fidelis Kastro tapo artimais bendražygiais. Pradeta formuoti antiamerikanistinė koalicija. Čaveso Venesuela Kubai tiekia naftą lengvatinėmis sąlygomis, o Kuba į Venesuelą siunčia technikus, gydytojus ir mokslininkus.

2000 m. liepos 30 d. Hugas Čavesas perrinktas naujai kadencijai. Opozicija apkaltino Venesuelos prezidentą žmogaus teisių pažeidimais, Kubos valdžios finansavimu ir finansinėmis machinacijomis. 2002 m. balandžio 12-13 d. prieš Čavesą surenktas perversmas, tačiau armijos pagalba sužlugdytas. 2004 m. opozicija surengė referendumą nuversti Čavesą, tačiau to padaryti nepavyko. 2006 m. perrinktas trečiajai kadencijai.

Politinės nuostatos, vykdoma politika

Po nesėkmingo perversmo Čavesas dar labiau sustiprino ryšius su Fideliu Kastro bei ėmė telkti sąjungininkus kovai prieš imperializmą. Į koaliciją („Gėrio ašį“) įtrauktas Bolivijos vadovas Evo Moralesas, Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega, Ekvadoro prezidentas Rafaelis Korea. Taip pat pradėtas aktyvus bendradarbiavimas su Baltarusijos, Vietnamo, Irano, Šiaurės Korėjos, Afrikos valstybių, vyriausybėmis.

Čavesas smerkia „imperialistinęJAV užsienio politiką (karus Afganistane ir Irake, kišimąsi į Irano ir kitų šalių politiką) bei JTO bejėgiškumą. 2009 m. sausį apkaltinus stambiausią Venesueloje žemės ūkio holdingą „Alimentos Polar“ slėpus maisto produktų atsargas (siekiant parduoti juos už spekuliacinę kainą), Čavesas įsakymu Venesuelos kariuomenė konfiskavo 400 tonų produktų. Vėliau Čavesas, apkaltinęs kai kuriuos ryžių gamintojus nustačius per dideles savo produkcijos kainas ir atsisakius ryžius pardavinėti už vyriausybės nustatytą kainą, perėmė ryžių gamybos įmonių kontrolę[6]

Čavesas pasisako už naujo modelio, demokratinį socializmą, priešingą nei buvo TSRS. Savo kalbose jis remiasi ne tik Karlu Marksu, bet ir Noamu Chomski, Salvadoru Aljende, Če Gevara bei kriščioniškosiomis evangelijomis.

Išnašos

Nuorodos

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo


Šablonas:Link FA Šablonas:Link GA Šablonas:Link FA