5 eurų banknotas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Robotukas11 (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 38: Eilutė 38:
Kol kas yra išleista tik viena euro banknotų serija, tačiau planuojama išleisti naują seriją, panašią į dabartinę.
Kol kas yra išleista tik viena euro banknotų serija, tačiau planuojama išleisti naują seriją, panašią į dabartinę.


== Dizainas ==
Penkių eurų banknotas yra mažiausia kupiūra (120×62mm) ir pagrindinės spalvos yra pilka ir jos atspalviai. Visuose euro popieriniuose piniguose yra pavaizduoti skirtingų Europos istorinių epochų tiltai, arkos ar tarpduriai; tuo tarpu penkių eurų kupiūrose atsispindi [[Antika|Klasikinė epocha]]. Originaliuose [[Rober Kalina]] banknotuose pavaizduoti konkretūs paminklai, tačiau dėl politinių priežasčių nuspręsta vaizduoti tik bendrinius epochos pavyzdžius.


Kaip ir visuose banknotuose, penkių eurų kupiūroje yra užrašyta vertė, pavaizduota [[ES vėliava]], [[Europos Centrinis Bankas|ECB]] prezidento parašas, minėto banko inicialai ES kalbomis, ES teritorijos, žvaigždės iš ES vėliavos ir dvylika apsaugos požymių, surašytų žemiau.

=== Apsaugos požymia ===
* [[Holografija|Holograma]]; pakreipus banknotą turi būti matomas holograminio paveikslėlio, esančio tarp vertės skaičiaus ir lango ar arkos, pokytis, o fone – visų vaivorykštės spalvų koncentriniai žiedai, sudaryti iš mikro-raidžių, judančių iš centro į kraštus.
* [[EURion žvaigždynas]].
* Blizgi juosta; pakreipus banknotą turėtų būti matoma blizgi juosta su vertės skaičiumi ir euro ženklu joje.
* Vandens žeklas; atsiranda padėjus banknotą priešais šviesą.
* Paviršiaus nelygumai; specialus spausdinimo metodas paverčią rašalą pagrindiniame paveikslėlyje iškilusiu (raidės ir vertės skaičiai banknoto averse). Tam, kad pajustum nelygumus, reikia pirštu švelniai perbraukti per juos.
* Ultravioletinis rašalas.
* Mikrotekstas; daugelyje banknoto vietų yra išspausdintas mikrotekstas, pavyzdžiui viduje žodžio "EYPΩ" (graikiškai ''EURAS''). Tam, kad pamatytum tekstą, reikia didinamojo stiklo. Tekstas nėra susiliejęs.
* Apsauginis siūlelis; siūlelis yra pritvirtintas banknoto popieriuje. Laikant kupiūrą prieš šviesą, siūlelis matomas kaip tamsi juostelė.
* Skylutės; laikant banknotą prieš šviesą, hologramos vietoje turėtų persišviesti ženklas €. Taip pat turėtų būti matomi maži skaičiai, nurodantys vertė.
* Šiurkštus paviršius; pinigai pagaminti iš medvilnės pluošto, todėl banknotai turėtų būti šiugždus ir kieti, o ne gležni ir panašūs į vašką.
* Brūkšninis kodas.
* Serijos numeris.





19:06, 16 rugsėjo 2012 versija

   Dėmesio! Straipsnis šiuo metu yra aktyviai redaguojamas.
Prašome nedaryti straipsnio pakeitimų, kol šis pranešimas yra rodomas. Tokiu būdu išvengsime redagavimo konfliktų.
Norėdami sužinoti kas dirba prie straipsnio ir kada prasidėjo redagavimo sesija, skaitykite redagavimo istoriją.
Penki eurai
(Euro zona ir ES institucijos)
Vertė:5 eurai
Ilgis:120 mm
Plotis:62 mm
Apsaugos požymiai:Holograma, EURion žvaigždynas, vandens ženklas, paviršiaus nelygumai, apsauginis siūlelis, brūkšninis kodas ir serijos numeris.
Medžiaga:Medvilnės pluoštas
Spausdinimo metai:2002 m. - dabar
Aversas
Aversas
Dizainas:Klasikinės architektūros arka
Dailininkas:Robert Kalina
Sukūrimo data:1996 m. gruodžio 3
Reversas
Reversas
Dizainas:Klasikinės architektūros tiltas(akvedukas) ir Europos žemėlapis
Dalininkas:Robert Kalina
Sukūrimo data:1996 m. gruodžio 3
Infolentelė: žiūrėti  aptarti  redaguoti

Penkių eurų banknotas (€5) yra mažiausios vertės euro popierinis pinigas. Jis naudojamas nuo euro įvedimo (grynaisiais pinigais) 2002 m. Banknotas naudojamas 22 šalyse, kur tai yra vienintelė valiuta (apie 332 milijonai žmonių).

Ši kupiūra yra mažiausia pagal matmenis (120×62mm), o jos pagrindinė spalva – pilka. Penkių eurų banknotai vaizduoja klasikinės architektūros tiltus ir arkas (iki V a.).

Penkių eurų kupiūros turi sudėtingus apsaugos požymius, kurie įrodo autentiškumą (pavyzdžiui: vandens ženklai, nematomas rašalas, hologramos ir mikrotekstas). 2011 m. rugsėjį Euro zonos apyvartoje buvo apie 1 507 467 000 penkių eurų kupiūrų.

Istorija

Euras buvo įvestas 1999 m. sausio 1 ir tapo valiutai daugiau nei 300 milijonų žmonių. Pirmus tris metus tai buvo "nematoma" valiuta, naudota tik sąskaitose. Grynieji pinigai į apyvartą išleisti 2002 m. sausio 1. Jie pakeitė 12 euro zonos šalių nacionalinius banknotus ir monetas.

Pasikeitimo laikotarpis

Pasikeitimo laikotarpis, per kurį senieji banknotai ir monetos buvo pakeisti į eurus, truko apie du mėnesius (2002 m. sausio 1 – 2002 m. vasario 28). Oficiali data, kada nacionalinė valiuta nustoja būti legali atsiskaitymo priemone, kiekvienoje šalyje buvo vis kitokia. Greičiausiai laikotarpis baigėsi Vokietijoje, kur markė nebegaliojo jau 2001 m. gruodžio 31, nors pasikeitimo laikotarpis dar tęsėsi du mėnesius. Net po pasikeitimų laikotarpio senos valiutos yra priimamos į nacionalinius centrinius bankus terminu nuo 10 metų iki visam laikui.

Pokyčiai

Banknotuose, išleistuose prieš 2003 m. lapkritį, buvo pirmojo Europos Centrinio Banko prezidento Wim Duisenberg parašas. 2003 m. lapkričio 1 prezidentu tapo Jean-Claude Trichet. Nuo tada banknotuose yra jo parašas. Kupiūros, išleistos po 2012 m. kovo turi trečiojo Europos Centrinio banko prezidento Mario Draghi parašą.

Kol kas yra išleista tik viena euro banknotų serija, tačiau planuojama išleisti naują seriją, panašią į dabartinę.

Dizainas

Penkių eurų banknotas yra mažiausia kupiūra (120×62mm) ir pagrindinės spalvos yra pilka ir jos atspalviai. Visuose euro popieriniuose piniguose yra pavaizduoti skirtingų Europos istorinių epochų tiltai, arkos ar tarpduriai; tuo tarpu penkių eurų kupiūrose atsispindi Klasikinė epocha. Originaliuose Rober Kalina banknotuose pavaizduoti konkretūs paminklai, tačiau dėl politinių priežasčių nuspręsta vaizduoti tik bendrinius epochos pavyzdžius.

Kaip ir visuose banknotuose, penkių eurų kupiūroje yra užrašyta vertė, pavaizduota ES vėliava, ECB prezidento parašas, minėto banko inicialai ES kalbomis, ES teritorijos, žvaigždės iš ES vėliavos ir dvylika apsaugos požymių, surašytų žemiau.

Apsaugos požymia

  • Holograma; pakreipus banknotą turi būti matomas holograminio paveikslėlio, esančio tarp vertės skaičiaus ir lango ar arkos, pokytis, o fone – visų vaivorykštės spalvų koncentriniai žiedai, sudaryti iš mikro-raidžių, judančių iš centro į kraštus.
  • EURion žvaigždynas.
  • Blizgi juosta; pakreipus banknotą turėtų būti matoma blizgi juosta su vertės skaičiumi ir euro ženklu joje.
  • Vandens žeklas; atsiranda padėjus banknotą priešais šviesą.
  • Paviršiaus nelygumai; specialus spausdinimo metodas paverčią rašalą pagrindiniame paveikslėlyje iškilusiu (raidės ir vertės skaičiai banknoto averse). Tam, kad pajustum nelygumus, reikia pirštu švelniai perbraukti per juos.
  • Ultravioletinis rašalas.
  • Mikrotekstas; daugelyje banknoto vietų yra išspausdintas mikrotekstas, pavyzdžiui viduje žodžio "EYPΩ" (graikiškai EURAS). Tam, kad pamatytum tekstą, reikia didinamojo stiklo. Tekstas nėra susiliejęs.
  • Apsauginis siūlelis; siūlelis yra pritvirtintas banknoto popieriuje. Laikant kupiūrą prieš šviesą, siūlelis matomas kaip tamsi juostelė.
  • Skylutės; laikant banknotą prieš šviesą, hologramos vietoje turėtų persišviesti ženklas €. Taip pat turėtų būti matomi maži skaičiai, nurodantys vertė.
  • Šiurkštus paviršius; pinigai pagaminti iš medvilnės pluošto, todėl banknotai turėtų būti šiugždus ir kieti, o ne gležni ir panašūs į vašką.
  • Brūkšninis kodas.
  • Serijos numeris.