Ramzis II: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
LaaknorBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: ur:رمسيس ثانی
MerlIwBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Keičiama: yo:Ramesses IIyo:Ramesses 2k
Eilutė 116: Eilutė 116:
[[ur:رمسيس ثانی]]
[[ur:رمسيس ثانی]]
[[vi:Ramesses II]]
[[vi:Ramesses II]]
[[yo:Ramesses II]]
[[yo:Ramesses 2k]]
[[zh:拉美西斯二世]]
[[zh:拉美西斯二世]]

08:13, 23 rugpjūčio 2012 versija

   Bent dalis šiame straipsnyje išdėstytos medžiagos kelia abejones.
Konkrečias pastabas skaitykite diskusijose.
Ramzis II
Egipto faraonas
Ramzio II skulptūra
Devynioliktoji Egipto dinastija
Gimė Nežinoma
Gyven. vieta Pi Ramzis
Tautybė Egiptietis
Tėvai Setis I, karalienė Tuja
Sutuoktinis (-ė) Nefertarė, Izetė
Vaikai Princas Ramzis, Pareherwenemef, Khaemweset, Marenptahas, Merit Amon, Bintanath, Meryatum, Nebetavis.
Egipto faraonas
Valdė 1279-1213 m. pr. m. e.
Pirmtakas Setis I
Įpėdinis Marenptahas
Ramzio II mumija

Ramzis II (arba Ramzis Didysis; valdė 1279-1213 m. pr. m. e.) – trečiasis 19-osios Egipto dinastijos valdovas, vienas žinomiausių ir galingiausių Egipto faraonų.

Išplėtė Egipto sienas, padidino galią. Valdė 67 metus. Po laimėto (nors hetitai šiuos laurus prisiėmė sau) Kadešo mūšio atnaujino su hetitais taikos sutartį; deja neilgam. Architektūroje pasižymėjo ne mažiau nei politikoje ar karyboje (tai daugiausia statinių pastatydinęs faraonas). Pastatė Pi-Ramzio miestą – naująją sostinę, Ramezėjaus milijonų metų šventyklą, dvi Abu Simbelo šventyklas (amžinos meilės su Nefertare simbolis) ir užbaigė Luksoro Ka šventyklą.

Ramzis II laikomas paskutiniu didžiu karingu faraonu. Po jo mirties šalies prestižas ėmė blėsti, galia ir teritorija mažėti.

Paminėtina, kad būtent jo valdymo metais Mozė, pašauktas ir įkvėptas dievo Jahvės, sutelkė ir paskatino hebrajus viešam tikėjimui savo dievu.

Žygiai ir mūšiai

Ankstyvoje jaunystėje Ramzis nusprendė susigrąžinti hetitų užkariautas Nubijos teritorijas. Jis buvo atsakingas nuraminti maištus Nubijoje ir už žygius į Libiją. Nors ir didžiulis laimėjimas buvo Kadešo mūšyje, bet Ramzis buvo savo kariniais sugebėjimais pasižymėjęs ir kituose dideliuose mūšiuose prieš Egipto priešus. Ramzio valdymo laikotarpiu Egipto kariuomenę sudarė 100 000 vyrų.

Mūšis su jūros piratais

Savo antraisiais valdymo metais Ramzis nugalėjo Sherdana jūros piratus, kurie plėšikavo palei Egipto viduržemio jūros pakrantę krovininius laivus. Shardana piratai tikriausiai atplaukė iš Jonijos arba Turkijos pietvakarių pakrantės. Mūšis vyko netolli nilo žiočių. Vėliau faraonas nugalėjo ir Lycians ir Shekelesh tautas.

Žygis į Siriją

Pirmasis Ramzio žygis į Siriją įvyko ketvirtaisiais jo valdymo metais. Ramzis buvo priverstas kautis su Paletinos kunigaikščiu, kuris vėliau buvo mirtinai pašautas strėlės. Ramzis Palestiniečius pavertė Egipto vergais.

Žygiai į Nubiją

Ramzis taip pat keliavo į Nubiją. Kai Ramziui buvo apie 22 surengė žygį į Nubiją. Iki Ramio valdymo Nubija 200 metų buvo Egipto kolonija. Ramzis ten pastatė Beit El Wali šventyklą. Ant pietinės Beit El Wali šventyklos sienų buvo pavaizduotas pasiruošimas mūšiui į Nubiją – Ramzis karo vežime ir du sūnūs taip pat karo vežimuose. Viena Ramzėjaus siena sako, kad viename mūšyje Nubijoje Ramzis turėjo kautis vienas, be savo karių pagalbos.

Religinis poveikis

Ramzis buvo faraonas kuris buvo labiausiai atsakingas už Amarna laikotarpio liekanų ištrynimą. Jis labiau nei, bet kuris kitas faraonas sąmoningai siekė sudarkyti Amarna laikotarpio paminklus ir keisti religinės struktūros pobūdį į tokį koks buvo iki faraono Echnatono laikų.

Sed festivalis

Po 30 valdymo metų Ramzis buvo įtrauktas į mažą grupę faraonų, kurie gyveno ilgiausiai. Pagal tradiciją per 30-ąsias faraono valdymo metines, jis rituališkai paverčiamas Dievu. Net ir įpusėjus pusę savo valdymo Egipte metų Ramzis savo darbais jau pranoko visus prieš tai valdžiusius faraonus. Jis sugebėjo apsaugoti Egipto sienas, įvesti taiką šalyje ir pastatė daugiausiai statinių šalies istorijoje. Ramzio Egiptas beveik šimtą metų klestėjo ir buvo labai galingas.

Šaltiniai


Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA Šablonas:Link GA