Minecraft: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S -tuščia eilutė
Thijs!bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2) (robotas Pridedama: lv:Minecraft
Eilutė 78: Eilutė 78:
[[ka:Minecraft]]
[[ka:Minecraft]]
[[ko:마인크래프트]]
[[ko:마인크래프트]]
[[lv:Minecraft]]
[[ms:Minecraft]]
[[ms:Minecraft]]
[[nl:Minecraft]]
[[nl:Minecraft]]

13:41, 30 liepos 2012 versija

Minecraft
Vaizdas:Minecraftlogo.gif
Kūrėjas Mojang
Leidėjas Mojang
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data {{{išleidimo data}}}
Žanras (-ai) Pirmojo asmens, sandbox
Režimas Vieno ar daugelio žaidėjų
Reitingai
Platforma Java, Java applet, Android, iOS, Xbox 360
Versija 1.2.5 (balandžio 4 d.)
Variklis {{{variklis}}}
Platinimas Naršyklė, siuntimasis internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys
www.minecraft.net

Minecraft – kompiuterinis žaidimas, kurį Java kalba parašė švedas Markusas Personas (dar žinomas kaip Notch). Šiuo metu žaidimo tobulinimu užsiima už iš žaidimo gautas pajamas jo paties įkurta „Mojang“ įmonė. Pasiekiamas žaidėjams Minecraft tapo 2009 m. gegužės 17 d., Beta versija – 2010 m. gruodžio 20 d. Galutinė žaidimo versija pasirodė 2011 m. lapkričio 18 d. Žaidimas yra trimatis, tačiau nepasižymi šiandienos žaidimams įprasta grafika ar efektais, yra koncentruotas į pačią idėją.

Šiuo metu MineCraft veikia Windows, Linux, MacOS, iOS ir Android platformose. Taip pat yra numatyta sukurti ir Xbox 360 versiją, kuri veiks su Kinect kontroleriu.[1]

Žaidimas leidžia žaidėjams statyti, kurti iš vienų medžiagų kitas arba daiktus, tada žaidėjas stato bet ką trimatėje žaidimo erdvėje. Dažniausiai Minecraft skirstomas į 2 pagrindinius režimus – Survival, kur žaidėjas pats turi apsirūpinti ištekliais ir išgyventi, bei Creative, kuriame žaidėjas turi neišsenkančius išteklius ir neribotą statymo laisvę. Trečiasis režimas, Hardcore, stipriai padidina sudėtingumo lygį - po mirties žaidėjas netenka visų savo daiktų ir viską turi pradėti iš naujo.[2] Ateityje turėtų pasirodyti ir ilgai lauktas Adventure režimas, kuriame žaidėjai galės tik naudotis įrankiais, o ne pačiais blokais.[3] Taip pat yra ir nemokamas internetinis klasikinis režimas.[4] Jis nebeplėtojamas, o savo stiliumi panašus į Creative režimą, tik čia žaidėjas turi mažiau galimybių. Minecraft primena pan. tipo žaidimus, kaip, pvz., Dwarf Fortress.

2012 m. duomenimis, jau parduota per 5 mln. žaidimo vnt.[5]

Apžvalga

Žaidimo kartografija klasikiniame režime sudėliojama iškart žaidėjui pradėjus žaisti, galutinėje versijoje – iš pradžių susikūrus ir pasirinkus savo saugyklą. Žaidimo pasaulis sudarytas iš kubinių blokų, išdėstytų tinklelio pagrindu. Jie atspindi kalnus, lygumas, vandens telkinius ir pan. bei atitinkamas medžiagas, kaip, pvz., žvyras, smėlis, purvas ir t. t. Žaidėjas gali judėti laisvai, tuo tarpu objektai ir daiktai gali būti padėti tik tam tikroje tinklelio vietoje. Dėliodamas kubus žaidėjas gali sukurti įvairiausias konstrukcijas. Žaidimas kaip ir neturi pagrindinių tikslų, jo neįmanoma pereiti, tačiau 2011 m. lapkričio 11 d. atsirado galutinis tikslas – Ender drakonas. Nugalėti drakoną – išskirtinis pasiekimas.

Klasikinis režimas

Tai nemokama, tačiau taip pat ir neatnaujinama žaidimo versija. Žaidėjas turi neišsenkančias blokų atsargas, kurias gali akimirksniu pastatyti ir sunaikinti. Nauji kūrėjų įdiegti blokai ir aplinkos sąveika šioje versijoje neveikia, pvz., TNT (dinamito) blokas neišsiskiria iš kitų – trenkus išnyksta, tuo tarpu galutinėje versijoje – sprogsta uždegus degiklį.

Kai kurie žaidėjai yra susikūrę botus, kurie jiems padeda statyti. Taip pat jie yra sukūrę savo pačių serverius su papildomomis savybėmis, kaip kad galimybe statyti vandens blokus.

Galutinė versija

Galutinė versija turi kur kas daugiau galimybių ir yra mokama. Pasaulis padalytas į biomus, teritorija daug įvairesnė – gausu augalų, urvų ir net gyvūnų, žaidimo sistema palaiko dienos ir nakties ciklą. Rinkdamas įvairius resursus, žaidėjas gali pasigaminti įvairius įrankius, ginklus, šarvus, maistą ir t. t. Įrankiai, tokie kaip kirvis, kastuvas, kirtiklis gali būti panaudoti medžiams kirsti, kasti dirvą, kasant išgauti rūdą ir pan. Žaidime yra inventoriaus sistema, tačiau ribota (36 vietos).

Dienos metu žaidime gausu gyvūnų, kuriuos galima sumedžioti maistui ar dėl įvairių medžiagų. Priešiškos būtybės, kaip dideli vorai, skeletai ar zombiai sutinkamos nakties metu ar urvuose. Šarvai sušvelnina padarų atakas, o ginklai gali būti panaudoti priešų ar gyvūnų nužudymui. Žaidėjas turi gyvybių skaitiklį, kuris mažėja nuo padarų smūgių, kritimų iš aukštai ar nuo įvairių aplinkos veiksnių, kaip lava ar magma. Gyvybes galima atstatyti valgant maistą ar žaidžiant lengviausią sunkumo lygį, kuriame gyvybės palaipsniui pačios atsistato. Žaidėjui mirus, inventorius pametamas, o žaidėjas atsiduria startiniame taške. Per 5 minutes galima susirinkti savo prarastus daiktus.

Žaidimo mechanika leidžia sukurti primityvias elektros grandines ir loginius elementus, pvz., durys atidaromos ar uždaromos paspaudus mygtuką ar užminant platformą. Modifikacijų pagalba galima kurti ir sudėtingus įrengimus.

Taip pat skaitykite

Šaltiniai

  1. Minecraft XBOX360. Gamespot.com
  2. http://www.gamebandits.com/news/pc/minecraft-1-9-hardcore-mode-bring-it-on-17345/
  3. http://notch.tumblr.com/post/779956568/the-rationale-for-redstone
  4. Minecraft Classic
  5. Statistika. Minecraft.net Nuoroda tikrinta 2012-03-02.

Nuorodos