Austriška virtuvė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
ZéroBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: pt:Culinária da Áustria
MerlIwBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Šalinama: pt:Culinária da Áustria (deleted)
Eilutė 33: Eilutė 33:
[[nl:Oostenrijkse keuken]]
[[nl:Oostenrijkse keuken]]
[[pl:Kuchnia austriacka]]
[[pl:Kuchnia austriacka]]
[[pt:Culinária da Áustria]]
[[ru:Австрийская кухня]]
[[ru:Австрийская кухня]]
[[sv:Österrikiska köket]]
[[sv:Österrikiska köket]]

06:04, 26 birželio 2012 versija

Kaizerio omletas Kaizeršmarnas
Tortas Zacheris

Austriška virtuvė – viena iš vakarietiškų virtuvių, paplitusi Austrijoje. Ji turi savo specifinius skirtumus įvairiuose šalies regionuose. Žinomos Štirijos, Zalcburgo, Tirolio ir dar nemaža virtuvių. Didelę įtaką dėl istoriškai susiklosčiusių sąlygų, austrų virtuvei padarė kitų šalių virtuvės: čekiška, vengriška, bavariška, itališka.

Garsiausia pasaulyje ir plačiausiai paplitusi yra Vienos virtuvė. XV amžiuje Vienos virtuvė buvo laikoma geriausia Europoje. Čia buvo sukurta daug miltinių valgių receptų: vyniotinių, ragelių, daugybė rūšių sausainių, omletų su įdaru. Iki šiol kiekvienos vienietės pasididžiavimas – obuolių vyniotinis. Vienietišką vyniotinį gaminti ne taip paprasta, nes tešla turi būti tokia plona, kaip rūkomasis popierius, ir tokia trapi, kad tirptų burnoje. Austrijoje anksčiau net nuotaką rinkdavo pagal tai, kaip ji moka kepti vyniotinį.

Alpių krašto paplito kukuliai, iš padunojės slėnių – guliašas ir raudonieji pipirai, iš Turkijossaldumynai ir kavos kultas. Vienos virtuvė – tai daugelio amžių, įpročių, papročių ir skonių mišinys. Tačiau ji nepakartojama, kaip nepakartojamas ir garsusis Vienos cukrinis tortas.

Vienas iš gerai žinomų austrų patiekalų yra Kaizerio omletas. Pasakojama, kad imperatorius Pranas Juozapas kartą, grįždamas iš medžioklės, pasiklydo miške. Jis labai išalko ir buvo laimingas, kai pagaliau aptiko neturtingo valstiečio trobelę. Valstiečio žmona be galo sutriko, nes namuose nieko valgomo beveik neturėjo. Iš paskutinių produktų ji bandė iškepti omletą, bet, nelaimė, jis visas suiro. Moteris išsigando, tačiau gabaliukais suirusį omletą sudėjo į lėkštę ir, atnešusi prie stalo, tarė: Jūsų Didenybe, gal Jums patiks šie grobgaliai? Ir jie jam labai patiko. Žmonės iki šiol gamina šį omletą. Kaizerio omletas neverdamas, nekepamas ir netroškinamas. Jis gaminamas iš miltų, kiaušinių ir cukraus.

Nuo seno yra žinomi tirolietiški lašinukai. Jie nei riebūs, nei liesi, baltai rausvos spalvos. Juos reikia išlaikyti 2-3 mėnesius.

Garsūs yra pietryčių Austrijos valgiai. Pavyzdžiui, marinuoti plaučiai, kurie yra supjaustomi juostelėmis, pamarinuojami acte ir išverdami. Toli už Austrijos ribų yra žinomi Zalcburgo kukuliai. O Vienos tortas Zacheris iki šiol užima garbingą vietą įvairiausiuose kulinarijos konkursuose ir parodose.