Praktinė patirtis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Qwarc (aptarimas | indėlis)
S typo
S reik kiek wikizuoti, +cleanup
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{cleanup}}
'''Know how''' ([[anglų kalba|angl.]] know how) — žinau kaip) — originalios technologijos, žinios, kurios dar nėra plačiai žinomos ir gali būti parduotos ar nupirktos ar panaudotos įgauti konkurencinį pranašumą.
'''Know how''' ([[anglų kalba|angl.]] know how) — žinau kaip) — originalios technologijos, žinios, kurios dar nėra plačiai žinomos ir gali būti parduotos ar nupirktos ar panaudotos įgauti konkurencinį pranašumą.



13:40, 4 spalio 2006 versija

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Know how (angl. know how) — žinau kaip) — originalios technologijos, žinios, kurios dar nėra plačiai žinomos ir gali būti parduotos ar nupirktos ar panaudotos įgauti konkurencinį pranašumą.

Kaip taisyklė, terminu "žinau kaip" vadinamos inovacijos, turinčios komercinę vertę nes apie tai nežino kiti asmenys ir esančios komercine paslaptimi. Aukštų technologijų įmonėse "žinau kaip" sudaro žymią dalį kompanijos turto.

Pagal tarptautinę teisę įmonė norinti monopoliškai naudotis kai kuriuos gamybos būdus ar technologinius sprendimus gali pasirinkti vieną iš dviejų apsaugos būdų – patentą ar komercinę paslaptį.

"Žinau kaip" nėra aiškiai aprašyta įstatymuose, bet įeina į sąvoką komercinė paslaptis. Patento ir komercinės paslapties tikslas vienodas – neleisti inovacijomis naudotis konkurentams ir gauti pelną dėl jų naudojimo.

"Žinau kaip" apsaugos metodai skiriasi nuo patento. Užpatentavus išradimą, konstrukciją ar ženklą paskelbiama kaip jį pasigaminti ar kaip jis atrodo. Tolimesnis jo naudojimas be patento savininko leidimo baudžiamas pagal įstatymą.

"Žinau kaip" saugomas jį slepiant. Žinios apie tai niekam neskleidžiamos bet joms pasklidus drausti jomis naudotis negalima. Kartai jos atskleidžiamos vos tik pradėjus jomis naudotis, tokiais atvejais išlošiamas tik laikas, kol kiti konkurentai imsis tokios pačios veiklos, o kartais visai neslepiamos o net ir siūlomos dažniausiai praktikoje nepatikrintos idėjos.

Prie "Žinau kaip" galima priskirti: visas metodines rekomendacijas, diagnostikos, gydymo ir operacijų atlikimo, veislių išvedimo būdus ir visas kitas nepatentuojamas žinias.