Asmeninis kompiuteris: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S r2.7.1) (robotas Pridedama: war:Kompyuter personal
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: mn:Персональ компьютер
Eilutė 52: Eilutė 52:
[[mk:Личен сметач]]
[[mk:Личен сметач]]
[[ml:പെഴ്സണൽ കമ്പ്യൂട്ടർ]]
[[ml:പെഴ്സണൽ കമ്പ്യൂട്ടർ]]
[[mn:Персональ компьютер]]
[[mr:व्यक्तिगत संगणक]]
[[mr:व्यक्तिगत संगणक]]
[[ms:Komputer peribadi]]
[[ms:Komputer peribadi]]

15:53, 24 balandžio 2012 versija

Nešiojamas asmeninis HP kompiuteris

Asmeninis kompiuteris (AK, personalinis kompiuteris angl. Personal Computer - PK angl. PC) – asmeniniam naudojimui skirtas kompiuteris. Tipiški asmeniniai kompiuteriai pasižymi sąlyginai nedidele kaina (iki kelių tūkstančių litų), yra paprastai valdomi, leidžia atlikti kasdieninius raštinės darbus, žaisti žaidimus, klausytis muzikos ir pan. Asmeniniams kompiuteriams artimos dar dvi kompiuterių rūšys: darbo stotys ir delniniai kompiuteriai.

Nėra vieningos nuomonės, kokie kompiuteriai tapo pirmaisiais asmeniniais: pirmas asmeniniam naudojimui skirtas kompiuteris buvo 1970 m. sukurtas Digital PDP-11, pirmas paprastam žmogui įperkamas kompiuteris buvo 1975 m. sukurtas MITS Altair 8800, pirmas eiliniam žmogui pritaikytas kompiuteris buvo 1977 m. sukurtas Apple Apple-II, o pirmas, turėjęs visus dabartiniams asmeniniams kompiuteriams būdingus bruožus (nedidelė kaina, grafinė aplinka ir pan.) buvo 1984 m. sukurtas Apple Macintosh.

Šiuo metu pati populiariausia asmeninių kompiuterių rūšis yra PC, gana populiarūs yra ir Macintosh kompiuteriai. Populiariausios asmeninių kompiuterių operacinės sistemos yra Windows, Mac OS X ir GNU/Linux.

Šablonas:Link FA