Ritmenbliuzas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Keičiama: sh:Rhythm and blues
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Keičiama: et:Rütm ja bluus
Eilutė 30: Eilutė 30:
[[eo:Ritmenbluso]]
[[eo:Ritmenbluso]]
[[es:Rhythm and blues]]
[[es:Rhythm and blues]]
[[et:Rhythm and blues]]
[[et:Rütm ja bluus]]
[[eu:Rhythm and blues]]
[[eu:Rhythm and blues]]
[[fa:ریتم و بلوز]]
[[fa:ریتم و بلوز]]

03:03, 2 balandžio 2012 versija

Ritmenbliuzas (kitaip R&B arba RnB) - populiariosios muzikos žanras, kuriame jaučiama džiazo, gospelo muzikos ir bliuzo įtaka. Ritmenbliuzą pirmieji atliko afroamerikiečių dainininkai. Dabar paplitęs pasauliniu mastu tarp įvairių kultūrų.

Kaip ir daugelis muzikos žanrų, ritmenbliuzas skirstomas į tam tikrus stilius. Geriausiai ir plačiausiai žinomi – Soul, Funk, Disco, Contemporary R&B (dabartinis R&B). Kai kurie dar skirstomi į porūšius (pavyzdžiui, soul skirstomas pagal jo muzikines šaknis ir išskirtinius požymius – Latin Soul, Philly Soul, Country Soul, Neo-Soul, Blue-Eyed Soul; funk ir disco stiliai taip pat jų turi, tik mažiau).

Ritmenbliuzo muzika atsirado šeštojo dešimtmečio pabaigoje, kai evoliucionavosi iš bliuzo, ir iškart padėjo pamatus rokenrolui. R&B perėmė nemažai bliuzo savybių, tačiau pamažu įgavo savitą braižą.

Septintojo dešimtmečio R&B scenoje dominavo tokie vokalistai kaip Ray Charles ir Ruth Brown, ir tokios grupės kaip the Drifters ir the Coasters. Tuomet, septintojo dešimtmečio antroje pusėje, ritmenbliuzas persikūnijo į soul muziką, kuri atsilaisvino nuo vyravusių R&B ritmų. Muzikantai pastūmėjo šią muziką įvairiomis kryptimis – skirtingos Amerikos sritys kūrė skirtingas soul rūšis. Tokiuose centruose kaip Niujorkas, Filadelfija ar Čikaga R&B muzika buvo sukoncentruota ties balso savybėmis. Detroite, „Motown“ muzikos kompanijos dėka, R&B įgavo populiariosios muzikos skambesį, kurį padėjo sukurti gospel ir rock & roll stiliai. Tuo tarpu pietuose ritmenbliuzas buvo itin stiprus ir sunkus.

Sėkmingai susiklosčiusios aplinkybės pakėlė ritmenbliuzą į muzikos topų viršūnes septintajame dešimtmetyje. Tuo metu James Brown ir Sly & Family Stone inicijavo funk gimimą; Kenny Gamble ir Leon Huff inicijavo Philly Soul stiliaus atsiradimą su the O‘Jays ir Harold Melvin & the Blue Notes; šokių aikštelėms pritaikytas ritmenbliuzas tapo masiniu reiškiniu, atošė disco banga.

Per 80-uosius ir 90-uosius, esant repo muzikos pakilimui, R&B pradėjo taikyti stilistinius Hip Hop kultūros elementus, to dėka, tūkstantmečio pabaigoje, šimtai atlikėjų savo kūryboje tiek repuodavo, tiek dainuodavo.