Kokosų aliejus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Saflora (aptarimas | indėlis)
Saflora (aptarimas | indėlis)
Eilutė 28: Eilutė 28:
- kaip žvakučių ir tepalų sudėtinė dalis.
- kaip žvakučių ir tepalų sudėtinė dalis.


Kokosų aliejus gali būti naudojamas grynu pavidalu, mišinyje su kitais aliejais, kaip bazinis aliejus kompozicijų su naturaliais eteriniais aliejais kūrimui, paruoštų kosmetinių priemonių – kremų, kaukių, šampūnų, balzamų praturtinimui natūraliu aliejumi. Naudojamas masažiniams ir kosmetiniams mišiniams ruošti.
Kokosų aliejus gali būti naudojamas grynu pavidalu, mišinyje su kitais aliejais, kaip bazinis aliejus kompozicijų su naturaliais eteriniais aliejais kūrimui, paruoštų kosmetinių priemonių – kremų, kaukių, šampūnų, balzamų praturtinimui natūraliu aliejumi. Naudojamas masažiniams ir kosmetiniams mišiniams ruošti.<ref>[http://www.saflora.lt/lt/product/1382 Kokosų aliejaus naudojimas masaže ir kosmetikoje]</ref>


== Išnašos ==
== Išnašos ==

10:44, 29 kovo 2012 versija

Kokosų aliejus yra augalinis aliejus, gaunamas iš riešutinės kokospalmės vaisių vidinio minkštimo. Kambario temperatūroje jis būna pusiau kietos arba kietos struktūros. Naudojamas maistui, medicinoje, pramoniniais tikslais.

Gamyba

Kokosų aliejus gali būti išgaunamas keliais būdais. Naudojant drėgnajį metodą, pirmiausia iš kokoso minkštimo pagaminamas kokosų pienas ir tada iš jo išskiriamas aliejus. Pasitelkus sausajį metodą, kokosų minkštimas išdžiovinamas ir iš jo presu išspaudžiamas aliejus. Vėliau jis gali būti rafinuojamas.

Pasaulinė kokosų aliejaus gamyba siekia apie 3,3 mln. tonų per metus.[1]

Naudojimas

Tradiciškai kokosų aliejus naudojamas Okeanijos ir Pietų Azijos virtuvėse; šiuo metu populiarus visame pasaulyje.

Pramonėje aliejus naudojamas kaip tepalas, biodegalų gamyboje.

Kokosų aliejus taip pat populiarus kaip kosmetinė priemonė.

Kokoso riešutų aliejus kaip grožio, plaukų ir odos priežiūros priemonė jau šimtmečius naudojamas Tolimuosiuose Rytuose, aliejumi tepasi visą kūną ir plaukus kiekvieną dieną, kad apsaugotų odą nuo UV spindulių, sūraus vandens ir vėjo.

Šiomis dienomis, kokoso riešutų aliejus yra naudojamas gaminant plaukų, kūno ir saulės įdegio priežiūros priemones. Aliejus yra puikus minkštiklis ir labai vertinamas dėl savo valomųjų ir putojimą sukeliančių savybių. Muilas, pagamintas kokosų aliejaus pagrindu, yra vienintelis muilas, kuris putoja sūriame vandenyje.

Kokosų aliejus:

-žymiai sumažina odos sausumą; -saugo nuo UV bei nuramina po saulės vonių paraudusią odą; -puikiai tinka drėgmę ir elastingumą praradusiai odai; -šiurkščiai ir suskidusiai odai atgaivinti; -tai nepamainomas sausų ir gyvybingumą praradusių plaukų priežiūros aliejus: maitina ir lygina plauką, saugo galiukus nuo šakojimosi, suteikia spindesio ir švelnumo; -dėl savo putojančių savybių naudojamas muilų gamyboje; - paakių makiažui valyti; - kaip žvakučių ir tepalų sudėtinė dalis.

Kokosų aliejus gali būti naudojamas grynu pavidalu, mišinyje su kitais aliejais, kaip bazinis aliejus kompozicijų su naturaliais eteriniais aliejais kūrimui, paruoštų kosmetinių priemonių – kremų, kaukių, šampūnų, balzamų praturtinimui natūraliu aliejumi. Naudojamas masažiniams ir kosmetiniams mišiniams ruošti.[2]

Išnašos