Izmailizmas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Soryusu (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Arz (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Ismailizmas''' - [[Šiizmas|Šiizmo]] atšaka. Antra pagal dydį po dvylikos imamų pasekėjų. Atsiskyrė nuo kitų šiitų nesutarus kas turėtų būti laikomas teisėtu šeštojo imamo ''[[Jaʿfar aṣ-Ṣādiq]]'' pasekėju. Ismailitai pripažįsta ''[[Ismāʿīl ibn Jaʿfar]]'', o ne jo jaunesnįjį brolį ''[[Mūsà al-Kāżim]]''. Po Ismailo sūnaus ''[[Muhammad ibn Ismail]]'' mirties VIII a, ismailizmas transformavosi į tikėjimą išpažįstamą ir dabar, besiorientuojantį į gilesnę, ezoterinę [[Koranas|Korano]] interpretaciją. Grupė vėliau išsivysčiusi į dvylikos imamų pasekėjus liko prie labiau pažodinio islamo aiškinimo.
'''Ismailizmas''' - [[Šiizmas|Šiizmo]] atšaka. Antra pagal dydį po dvylikos imamų pasekėjų. Atsiskyrė nuo kitų šiitų nesutarus kas turėtų būti laikomas teisėtu šeštojo imamo ''[[Jaʿfar aṣ-Ṣādiq]]'' pasekėju. Ismailitai pripažįsta ''[[Ismāʿīl ibn Jaʿfar]]'', o ne jo jaunesnįjį brolį ''[[Mūsà al-Kāżim]]''. Po Ismailo sūnaus ''[[Muhammad ibn Ismail]]'' mirties VIII a., ismailizmas transformavosi į tikėjimą išpažįstamą ir dabar, besiorientuojantį į gilesnę, ezoterinę [[Koranas|Korano]] interpretaciją. Grupė vėliau išsivysčiusi į dvylikos imamų pasekėjus liko prie labiau pažodinio islamo aiškinimo.


Suklestėjo ir tapo didžiausia atšaka [[Fatimidų kalifatas|Fatimidų kalifato]] metais - X-XII a.
Suklestėjo ir tapo didžiausia atšaka [[Fatimidų kalifatas|Fatimidų kalifato]] metais - X-XII a.

16:08, 13 kovo 2012 versija

Ismailizmas - Šiizmo atšaka. Antra pagal dydį po dvylikos imamų pasekėjų. Atsiskyrė nuo kitų šiitų nesutarus kas turėtų būti laikomas teisėtu šeštojo imamo Jaʿfar aṣ-Ṣādiq pasekėju. Ismailitai pripažįsta Ismāʿīl ibn Jaʿfar, o ne jo jaunesnįjį brolį Mūsà al-Kāżim. Po Ismailo sūnaus Muhammad ibn Ismail mirties VIII a., ismailizmas transformavosi į tikėjimą išpažįstamą ir dabar, besiorientuojantį į gilesnę, ezoterinę Korano interpretaciją. Grupė vėliau išsivysčiusi į dvylikos imamų pasekėjus liko prie labiau pažodinio islamo aiškinimo.

Suklestėjo ir tapo didžiausia atšaka Fatimidų kalifato metais - X-XII a.

Ismailitai savo ruožtu skaidosi į dar keletą atšakų. Paprastai šiuo terminu nurodoma gausiausia grupė - Nizaritai. Šiuo metu yra ~15 mln visų pakraipų ismailitų.