Tušinukas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
MystBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: war:Bolpen
Eilutė 64: Eilutė 64:
[[uk:Кулькова ручка]]
[[uk:Кулькова ручка]]
[[vi:Bút bi]]
[[vi:Bút bi]]
[[war:Bolpen]]
[[yi:באל-פאוינט פעדער]]
[[yi:באל-פאוינט פעדער]]
[[zh:原子筆]]
[[zh:原子筆]]

00:37, 9 kovo 2012 versija

Tušinukas, šratinukas – kanceliarinė rašymo priemonė.

Tušinuką išrado 1938 m. Argentinoje gyvenęs vengrų kilmės, žurnalistas László Bíró.

Tušinukas turi šerdelę, užpildytą klampaus aliejinio rašalo. Toks rašalas neįsiskverbia į popieriaus pluoštus, nesilieja, todėl nereikia baimintis, kad persisunks i kitą popieriaus pusę. Rašalas džiūsta beveik nedelsiant po kontakto su popieriumi. Pagrindinis šios rašymo priemonės trūkumas – rašant reikalingas didesnis spaudimas į paviršių. Dauguma tušinukų turi kepurėlę, kuri apsaugo nuo išsitepimo kai tušinukas nenaudojamas. Kiti turi mechaninius mechanizmus, valdomus tušinuko gale esančiu mygtuku arba sraigto pagalba. Kai kurie yra padaryti su galimybe pasirinkti įsijungti norimą rašymo spalvą iš keleto. Nebrangus, patikimas ir nereikalaujantis priežiūros, tušinukas pakeitė parkerį kaip anksciau buvusią populiariausią priemonę kasdieniam rašymui.[1] Tušinukai – šiuolaikinės kultūros dalis. Tai pati prieinamiausia rašymo priemonės forma. Jų turime kiekvienas visur – ant stalo, kišenėse, rankinėse, automobiliuose. Butent todėl tušinukas su atspausdintu firmos logotipu yra viena geriausių reklamos formų.[2]

Išnašos

  1. „Tušinukų savybės. Kas yra tušinukas. Tušinukų katalogas“. tusinukai.lt. 12 June 2009. Nuoroda tikrinta 04 August 2011. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  2. „Promotional gifts trends. Ingographic presentation“. inkhead.com. 09 June 2011. Nuoroda tikrinta 04 August 2011. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= ir |date= (pagalba)