Komuna (Moldavija): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
ZéroBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: uk:Комуна (Молдова)
Eilutė 21: Eilutė 21:


[[ru:Коммуна (Молдавия)]]
[[ru:Коммуна (Молдавия)]]
[[uk:Комуна (Молдова)]]

21:50, 1 vasario 2012 versija

Komuna (mold. comună) - Moldavijos kaimo teritorijos administracinis teritorinis vienetas, jungiantis du ar daugiau kaimų (priklausomai nuo ekonominių, socialinių kultūrinių, geografinių ir demografinių aplinkybių.

Moldavija turi 917 komunų ir 699 kaimus, kurie yra pernelyg smulkūs, kad turėtų administraciją, todėl yra pavaldūs miestams (40 kaimų) ar komunoms (659 kaimai).

Komuna kaip administracinis vienetas jungia kaimo gyventojus, turinčius bendrų interesų ir tradicijų. Kaimas, kuriame yra komunos taryba, vadinamas kaimu rezidencija. Komunos vadinamos kaimų rezidencijų pavadinimais.

Kaimo (komunos) statutas (kaip ir miesto municipijaus) rengiamas remiantis tipiniu parlamento patvirtintu statutu, po to patvirtinamas vietinės tarybos.

Komunos ir municipijai sudaro pirmą, žemiausią Moldavijos administracinio teritorinio suskirstymo lygį. Rajonai sudaro antrą lygį, juos sudaro komunos ir municipijai, kurių teritorijos sudaro vieningą rajono teritoriją, vienijamą ekonominių ir socialinių kultūrinių ryšių.

Komunų valdymo organai yra vietinės komunų tarybos (atitinka vietinę įstatymų leidybos instituciją) ir primarai (vykdomoji valdžia). Komuna turi vieną primarą ir vieną primaro pavaduotoją. Kai komunos gyventojų skaičius neviršija 5000 gyventojų, primaro pavaduotojas paprastai dirba visuomeniniais pagrindais (be atlyginimo).

Nuorodos