Vermachtas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S r2.7.1) (robotas Keičiama: fa:ارتش آلمان نازی
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Pridedama: be-x-old:Вэрмахт
Eilutė 30: Eilutė 30:
[[az:Vermaxt]]
[[az:Vermaxt]]
[[be:Вермахт]]
[[be:Вермахт]]
[[be-x-old:Вэрмахт]]
[[bg:Вермахт]]
[[bg:Вермахт]]
[[bs:Wehrmacht]]
[[bs:Wehrmacht]]

00:20, 27 sausio 2012 versija

Vermachto emblema (1935-1945)
Simbolis kareivių šalmams (1942)

VermachtasVokietijos ginkluotųjų pajėgų pavadinimas 19351945 m.

Antrojo pasaulinio karo metu Vermachtą sudarė sausumos (Heer), jūrų (Kriegsmarine) bei oro (Luftwaffe) pajėgos. Kai kuriais atvejais Vermachtui buvo pavaldi ir Waffen-SS.

Vermachto įkūrimas

Iki Vermachto įkūrimo 1935 m. Vokietijos kariuomenė buvo vadinama reichsveru (vok. Reichswehr). Pagal Versalio taikos sutartį, Vokietijos armija negalėjo būti didesnė nei 100 000 karių. Bet 1935 m. kovo 16 d. Vokietijoje įvesta karo prievolė, o tų pačių metų spalio 15 d. atidaryta Reicho karo akademija ir Vokietijos armija buvo pervadinta į vermachtą.

Vadovybė

Iki 1938 m. Vermachtas buvo pavaldus Reicho karo ministerijai. Tačiau po Fričo-Blombergo skandalo 1938 m. vasario 4 d. ši ministerija buvo panaikinta, o vietoj jos įkurta Vyriausioji vermachto vadovybė - (OKW - vok. Oberkommando der Wehrmacht). Nuo to laiko pastarajai buvo nominaliai pavaldžios ginkluotųjų pajėgų rūšių vadovybės: Sausumos pajėgų vyriausioji vadovybė (OKH - vok. Oberkommando des Heeres), Karo laivyno vyriausioji vadovybė (OKM - vok. Oberkommando der Marine) ir Karo aviacijos vyriausioji vadovybė (OKL - vok. Oberkommando der Luftwaffe). Bet faktiškai ginkluotųjų pajėgų rūšys veikė beveik nepriklausomai.

Nuorodos

Šablonas:Link FA