Hormūzo sąsiauris: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: be:Армузскі праліў
Vagobot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 57: Eilutė 57:
[[ro:Strâmtoarea Ormuz]]
[[ro:Strâmtoarea Ormuz]]
[[ru:Ормузский пролив]]
[[ru:Ормузский пролив]]
[[sah:Һормуз синньигэс күөлэ]]
[[sh:Hormuški tjesnac]]
[[sh:Hormuški tjesnac]]
[[sk:Hormuzský prieliv]]
[[sk:Hormuzský prieliv]]

13:36, 12 sausio 2012 versija

Ormūzo sąsiaurio žemėlapis
Ormūzo sąsiaurio vaizdas iš palydovo

Ormūzo sąsiauris (pers. تنگه هرمز = Tangeh-ye Hormoz, arab. مضيق هرمز = Maḍīq Hurmuz) yra siauras, strategiškai svarbus vandens kelias tarp Omano įlankos pietryčiuose ir Persijos įlankos pietvakariuose. Iš šiaurės prie įlankos prieina Iranas, iš pietų – JAE bei Omano eksklavas Musandamas. Sąsiaurio pavadinimas kilęs iš Ormūzo salos, esančios šiaurinėje sąsiaurio dalyje, vardo.

Sąsiaurio ilgis 195 km, plotis svyruoja nuo 55 iki 115 km, o siauriausioje vietoje siekia ~34 km. Sąsiaurio vidutinis gylis 56 m, laivakelio gylis 27 – 229 m. Laivams praplaukti sąsiauris padalintas į du 2,5 km pločio transporto kanalus, atskirtus 5 km buferine zona. Sąsiauryje yra keletas salų, iš kurių didžiausia – Kešmas, didžiausias uostas – Bender Abasas. Vandens druskingumas 37-38%. Sąsiauriu teka srovės – vasarą iš rytų į vakarus, žiemą – iš vakarų į rytus. Didžiausias potvynių aukštis siekia 4,5 m.[reikalingas šaltinis]

Įvykiai

Ormūzo sąsiauris – vienintelis jūros kelias į atvirą vandenyną iš naftos turtingų Persijos įlankos šalių. Ormūzo sąsiauriu praplukdoma ~20 % pasaulio naftos pasiūlos[1]. Dėl šios priežasties XX a. pabaigoje sąsiauryje nereti karinio pobūdžio incidentai. 1988 m. balandžio 18 d. JAV karinės jūrų pajėgos nuskandino Irano fregatą „Sahand“ ir kelis kitus karo laivus, atsakydamos į bandymą nuskandinti JAV karo laivą. 1988 m. liepos 3 d. JAV karo laivas numušė Irano keleivinį lėktuvą Airbus A300. 2007 ir 2008 m. sąsiauryje įvyko keli kariniai incidentai tarp JAV ir Irano karo laivynų. Įtampa sąsiauryje vėl pradėjo augti 2011 m. gruodžio mėn., kai Iranas paskelbė nutrauksiąs naftos tiekimą sąsiauriu tuo atveju, jei Iranui bus įvestos naujos ekonominės sankcijos.

Šaltiniai