Heroldinės figūros (heraldika): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Arz (aptarimas | indėlis)
S →‎Paprastosios: vidinė nuoroda
Arz (aptarimas | indėlis)
Eilutė 66: Eilutė 66:
==Žiūrėti==
==Žiūrėti==


[[Kryžius (heraldika)|Heroldinis kryžius]]. Kryžius heraldikoje, jo formos, gausa ir įvairovė.
[[Kryžius (heraldika)|Kryžius heraldikoje]]. Kryžius heraldikoje, jo formos, gausa ir įvairovė.


[[Category:Heraldika]]
[[Category:Heraldika]]

17:38, 13 rugsėjo 2006 versija

Ylakių herbas - puikus pavyzdys kas yra heroldinė figūra. Šiuo atveju tai auksinis dvišakis.

Figūros heraldikoje skirstomos į kelias grupes. Viena iš grupų - heroldinės figūros.

Ši grupė skirstoma:

  • Garbingosios heroldinės figūros
  • Paprastosios heroldinės figūros

Heroldinės figūros

Ankstyvas Sussex grafystės herbas

Tai tokios figūros kurios atsiranda dalijant skydą taisyklingomis linijomis į skirtingų spalvų laukus. Dalijant skydą dažnai naudojamos ir ne tik tiesios linijos, bet ir dantytos, banguotos ir kitos. Tokios linijos turi ir reikšmę. Banguota linija dažnai reiškia vandenį, eglutės formos - mišką ir pan. Vakarų Europos heraldika žino begales heroldinių figūrų. Prancuzijoje žinoma daugiau nei 10 tūkst. Lietuvoje naudojamos kelios garbingosios figūros, dažnai sujungtos su mobiliosiomis. Labiausiai paplitusios: skydo galva, papėdė, juosta, stulpas, kaspinas.

Garbingosios

Pirmasis pogrupis

Garbingosios heroldinės figūros gali būti skirstomos. Prancūzijoje skirtomos į pogrūpius. Pirmąjį pogrupį sudaro iš tiesių linijų sudarytos figūros, einančios per skydo širdį.

Antrasis pogrupis

Antrąjam pogrupiui priskiriami: skydo galva, papėdė, šonai, bordiūras, gegnė ir kitos figūros, neatitinkančios pirmojo pogrupio apibrėžimo.

Skydo galva - viršutinė skydo 2/7 dydžio dalis nuspalvinta kita spalva ir atskirta taisyklinga linija. Panašaus dydžio dalis skydo apačioje vadinama papėde. Jei skyde vaizduojama 2/7 dydžio juosta vertikaliai, tai ji vadinama stulpu, įstrižai - kaspinu. Jei tokia dalis yra aukščiau ar žemiau skydo centro, tai ji vadinama pakelta arba pažeminta. Jei paslinkta į kurį nors šoną, tai - paslinkta į priekį (dešinę) arba atgal (kairę). Jungiant paprastasiai heroldines figūras galima gauti naujų figūrų: sujugus stulpą su juosta gaunamas heroldinis kryžius, sujungus juostas - šv. Andrejaus kryžius.

Skyde galima naudoti plonesnes arba kelias figūras, tačiau tuomet, keičiasi jų pavadinimai.

Paprastosios

Paprastųjų heroldinių figūrų yra begalės. Plačiausiai žinomos: šachmatinis ir rombinis skydai, bei laisvoji skydo dalis. Laisvoji skydo dalis - tai kvadratas arba stačiakampis, kuris užima nuo 1/4 iki 1/9 skydo ploto ir nuspalvintas kita spalva. Paprastai jis būna skydo galvos dešinėje, rečiau kairėje.

Herbe esantys skrituliai priklausomai nuo jų spalvos gali turėti įvairias reikšmes. Pvz. Popiežiaus Leono X herbo skyde esantys raudoni skrituliai reiškia Kristaus kraujo lašus, mėlynas - šaltinį.

Laisvąją skydo figūra mėgta Rusijoje, kurios imperijos gubernijų skyduose buvo gausiai naudojama, kad parodytų gubernijos, apskrities ar miesto priklausomybę. Prancūziškoje Napoleono laikų heraldikoje laisvojame lauke esančius simbolius galima nustatyti miesto statusą, asmens titulą, valstybines pareigas. Pavyzdžiui mėlyna spalva reiškė grafą, raudona - baroną.

Žiūrėti

Kryžius heraldikoje. Kryžius heraldikoje, jo formos, gausa ir įvairovė.