Lietuvos aidas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Ox (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
 
Atlantas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 18: Eilutė 18:


[[Kategorija:Dienraščiai]]
[[Kategorija:Dienraščiai]]
[[Kategorija:Lietuvos spauda]]

00:13, 12 rugsėjo 2006 versija

"Lietuvos aidas" - valstybės laikraštis, įsteigtas 1917 m. rugsėjo 6 d.

Laikraščio steigėjas ir redaktorius buvo būsimasis Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona.

Laikraštis buvo leidžiamas iki pat sovietų okupacijos; jame savo straipsnius skelbė žymiausi Lietuvos publicistai.

"Lietuvos aido" pirmasis numeris išleistas Vilniuje.

"Lietuvos aide" dirbo ar bendradarbiavo Mykolas Biržiška, Peliksas Bugailiškis, Petras Klimas, kun. Juozapas Stankevičius, agr. Aleksandras Stulginskis (vėliau taip pat Lietuvos prezidentas), dr. Jurgis Šaulys, Antanas Žmuidzinavičius.

"Lietuvos aidas" spausdino svarbiausius vyriausybinius dokumentus, aktualius straipsnius, žinias iš viso pasaulio. Numerį su Vasario 16-osios Nepriklausomybės Aktu konfiskavo vokiečių okupacinė valdžia. Iš pradžių laikraštis ėjo du kartus per savaitę, po to tapo dienraščiu. Iš viso išleista 214 numerių. Laikraštis buvo įkurtas ir ėjo Lietuvos Tarybos iniciatyva.

1928 m. vasario 1 d. išleistas "Lietuvos aido" 215-tasis numeris. Su laikraščio atgimimu prasidėjo dar viena lietuvių demokratinės žurnalistikos epocha. Redaktoriumi tapo legendinis Valentinas Gustainis, po jo - žinomas rašytojas Ignas Šeinius, paskutinieji redaktoriai buvo V.Alantas, A.Merkelis ir B.Dirmeikis. Įvairiu metu redakcijoje dirbo Faustas Kirša, Br.Raila, A.Gricius, kiti žinomi publicistai. Nuo 1935 m. pabaigos ėjo dvi laidos - rytinė ir vakarinė. 1940 m. liepos 15 d. pasirodė paskutinysis (5544-tasis) valstybės laikraščio numeris.

Su Nepriklausomybės paskelbimu "Lietuvos aidas" atgimė vėl. Pirmasis atgimusio "Lietuvos aido" numeris išėjo 1990 m. gegužės 8 d. Tuo metu laikraštis buvo atkurtas kaip Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos ir Ministrų Tarybos laikraštis.

Pirmuoju atgimusio "Lietuvos aido" redaktoriumi dirbo Saulius Stoma. Vėliau - S.Šaltenis, R.Grinbergienė, J.Vailionis, R.Varnauskas, A.Drižius. Dabar dienraščiui vadovauja Algirdas Pilvelis. Jis yra ir pagrindinis "Lietuvos aido" savininkas.