Antašavos dvaras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
CD (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 41: Eilutė 41:
* [http://www.heritage.lt/dvarai/foto.php?id=358 Nuotraukų galerija (Lietuvos dvarų duomenų bazė)]
* [http://www.heritage.lt/dvarai/foto.php?id=358 Nuotraukų galerija (Lietuvos dvarų duomenų bazė)]
* [http://www.musupaveldas.lt/lt/misc/object?id=18587 Antašavos dvaro sodyba]
* [http://www.musupaveldas.lt/lt/misc/object?id=18587 Antašavos dvaro sodyba]

{{Lietuvos dvarai}}
{{Lietuvos dvarai}}

[[Kategorija:Lietuvos dvarai]]
[[Kategorija:Kupiškio rajono paveldas]]
[[Kategorija:Kupiškio rajono dvarai]]

13:25, 21 lapkričio 2011 versija

Antašavos dvaras
Vieta Antašava
Įkurtas 1816 m.
Rūmų stilius Klasicizmas
Bajorų giminės Chošnovskiai (XVIII a.),
A. Pačiobutas (1779-1791 m.),
I.Liutkevičius (1791-1792 m.),
Antašauskai (1792-1888 m.),
S.Šimonis (1888-1915 m.)

Antašavos dvaro ansamblis stovi Antašavoje, Kupiškio rajone. Pirmieji dvaro pastatai buvo mediniai, o naujuosus 18091810 m. dvaro savininko Hiacinto Antašauskio užsakymu suprojektavo Mykolas Angelas Šulcas. Pastatyti 18121816 m. (visi darbai 18111820 m.).

Dvaro ansamblis – valstybės saugomas architektūros paminklas, parkas – gamtos paminklas. Sovietmečiu dvare įsikūrė mokykla.

Architektūra

Dvarą sudaro visas kompleksas – rūmai, lauko akmenų svirnas, parkas ir klebonija, pirtis, obuolių sandėlis. XIX a. 2-ojoje pusėje prie rūmų buvo pristatytas dviaukštis priestatas, tačiau jis pažeidė ansamblio kompoziciją.

Rūmai

Rūmai klasicistinio stiliaus, stačiakampio formos, dviaukščiai. Dengti keturšlaičiu stogu, o jo viduryje – platus kaminas. Fasade vienodais tarpais išdėstyti langai ir nišos, kampuose – mentės. Pirmojo aukšto langai su apvadais. Retas atvejis, kai klasicistinio stiliaus rūmai Lietuvoje rūmai neturi kolonų. Tačiau pagrindiniame fasade išryškintos horizontalūs padalijimai – cokolis, juosta tarp aukštų, platus dorėninis antablementas, sudarytas iš stambokais triglifais suskirstyto frizo bei karnizo su modiljonais.

Pirmame rūmų aukšte įkurtos buitinės patalpos: dvaro kambarys, valgomasis, miegamasis. Antrame aukšte yra reprezentacinės patalpos: šokių salė, svečių valgomasis, svetainė. Abiejų aukštų išplanavimas – koridorinis.

Rūmų interjeras įrenginėtas iki 1820 m., ypač puošnus. Grindys buvo iš įvairių atspalvių dailaus parketo. Miegamąjį skiria dvi jonėnų stiliaus kolonos, sienas, puošia antablementas su lipdiniais, lubose augalų motyvų plafonas. Šokių salėje taip pat jonėnų stiliaus kolonos, lubose net du apskritos formos plafonai, yra antablementas. Erdvūs rūmų rūsiai su kryžminiais ir cilindriniais sklautais. Dauguma dekoro išliko ir iki šių dienų.

Kiti pastatai

Šalia dvaro stovi iš lauko akmenų sumūritas svirnas, puoštas skaldos mozaika, antablementu. Langų apvadai tinkuoti. Ansambliui taip pat priklauso ledainė, pirtis, vaisių sandėlis, rūsys.

Parkas

Prie rūmų yra tiesiomis medžių eilėmis apsuptas parkas, įveistas statant svaro pastatus. Plotas – 6,1 ha. Jame auga 27 rūšys medžių, iš jų 12 – atvežtiniai (europiniai maumedžiai, pilkosios tuopos, gluosnialapės lanksvos, kambarinės slyvos, kt.)[1]. Daug liepų, beržų, ąžuolų. Parke yra du tvenkiniai.

Šaltiniai

  1. Kupiškėnų enciklopedija, I t. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2006. T. I: A-J. ISBN 9955-624-62-0.

Nuorodos