Molotovo-Ribentropo paktas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rolandasp (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
LaaknorBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: az:Molotov- Ribbentrop paktı
Eilutė 34: Eilutė 34:
[[ar:الاتفاق الألماني السوفييتي]]
[[ar:الاتفاق الألماني السوفييتي]]
[[ast:Pautu Molotov-Ribbentrop]]
[[ast:Pautu Molotov-Ribbentrop]]
[[az:Molotov- Ribbentrop paktı]]
[[be:Пакт Молатава-Рыбентропа]]
[[be:Пакт Молатава-Рыбентропа]]
[[be-x-old:Пакт Молатава-Рыбэнтропа]]
[[be-x-old:Пакт Молатава-Рыбэнтропа]]

05:34, 13 lapkričio 2011 versija

Molotovas pasirašo paktą, už jo – Ribentropas, dešiniau – Stalinas (šviesiu švarku), ant sienos Lenino portretas

Molotovo-Ribentropo paktas – Maskvoje 1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašytas nacistinės Vokietijos ir SSRS paktas – nepuolimo sutartis bei slapti Vidurio ir Rytų Europos padalijimo protokolai. Paktą pasirašė šalių užsienio reikalų ministrai – Joachimas fon Ribentropas ir Viačeslavas Molotovas.

Pagal šios sutarties slaptuosius protokolus į SSRS įtakos sferą pateko Suomija, Estija, Latvija, rytų Lenkija ir dalis Rumunijos (Besarabija). Vokietijos įtakon pateko Lietuva ir vakarų Lenkija.

Dažnai klaidingai manoma, kad pagal Molotovo-Ribentropo paktą Lietuva turėjo atitekti Rusijai. Iš pradžių SSRS ir Vokietija Lietuvą susitarė priskirti Vokietijos interesų zonai, ir tik 1939 m. rugsėjo 28 d. (jau prasidėjus Antram pasauliniam karui) Vokietija ir SSRS pasirašė sienos ir draugystės sutartį, pagal kurią Lietuva atiduota Sovietų Sąjungos įtakos sferai.

SSRS ir Vokietijos susitarimai nulėmė 1940 m. prasidėjusią Lietuvos okupaciją, represijas, krašto sovietizaciją, juodojo birželio tragediją.

Numatomas Rytų Europs pertvarkymas 1939-1940 m. pagal pasirašytą paktą

Minėjimai

Slaptasis protokolas

Pirmą kartą viešai Molotovo-Ribentropo pakto metinės paminėtos mitingu 1987 m. rugpjūčio 23 d. prie paminklo Adomui Mickevičiui, nepaisant tuometinės sovietinės administracijos draudimo. Jį tuomet surengė Lietuvos laisvės lyga. 1989 m., minėdami pakto pasirašymo metines, šimtai tūkstančių Estijos, Latvijos ir Lietuvos gyventojų, sudarę gyvą grandinę, susikibo rankomis, taip demonstruodami tarpusavio solidarumą. Ši grandinė pavadinta Baltijos keliu. 1990 m. Lietuvos Sąjūdis surengė demonstraciją prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, kurią tuomet dar kontroliavo sovietų pareigūnai, nors Lietuva jau buvo paskelbusi nepriklausomybės atkūrimą.

Rugpjūčio 23 d. Lietuvoje minima kaip Juodojo kaspino diena.

Nuorodos

Šablonas:Link FA