Vikisvetainė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Atšauktas naudotojo 78.62.80.69 (Aptarimas) darytas keitimas 3634232
Eilutė 4: Eilutė 4:
''Wiki'' [[havajiečių kalba]] reiškia ''vikriai'', ''sparčiai'', ''ypač greitai''. Tai užuomina į tai, kaip greitai galima įdėti ir keisti turinį viki tinklalapiuose.
''Wiki'' [[havajiečių kalba]] reiškia ''vikriai'', ''sparčiai'', ''ypač greitai''. Tai užuomina į tai, kaip greitai galima įdėti ir keisti turinį viki tinklalapiuose.


Pirmąją vikisvetainę sukūrė [[Ward Cunningha] [[1995]] m. [[Kovas|kovo]] mėn.
Pirmąją vikisvetainę sukūrė [[Ward Cunningham]] [[1995]] m. [[Kovas|kovo]] mėn.


== Wiki įrankiai ==
== Wiki įrankiai ==

11:36, 31 spalio 2011 versija

Wiki, viki (vikisvetainė) – interneto svetainių rūšis, kur lankytojai gali ne tik papildyti svetainės turinį kaip internetiniuose forumuose, bet ir jį taisyti. Viki taip pat vadinama ir programinė įranga, naudojama tokių svetainių kūrimui.

Istorija

Wiki havajiečių kalba reiškia vikriai, sparčiai, ypač greitai. Tai užuomina į tai, kaip greitai galima įdėti ir keisti turinį viki tinklalapiuose.

Pirmąją vikisvetainę sukūrė Ward Cunningham 1995 m. kovo mėn.

Wiki įrankiai

Įprastiniuose „vikiuose“ kiekvienas puslapis turi redagavimo nuorodą, kuri atverčia to puslapio pirminio kodo redagavimo langą. Puslapyje gali būti naudojami HTML žymėjimai. Paprastai leidžiama ir rekomenduojama HTML pakeisti viki sintakse, kuri yra patogiau skaitoma ir užrašoma. Nusiuntus pataisymus jie iš karto tampa matomi visiems naršytojams.

Wiki demokratija

Viki pagalba sudaromos sąlygos neribotai arba ribotai asmenų grupei kurti bei redaguoti dokumentus, naudojant paprastą teksto sužymėjimo sistemą. Tekstui formatuoti pakanka naršyklės.

Tipiška vikitechnologijos savybė yra paprastumas kuriant ir atnaujinant puslapius. Paprastai prieš priimant keitimą nėra būtina, kad įvedamą tekstą peržiūrėtų kitas asmuo ir daugelis „vikių“ yra laisvai prieinami.

Paprastai vartotojo registracija neprivaloma. Vikisvetainėje sukuriamos sąlygos demokratiškai darbo aplinkai. Sprendimai priimami bendru sutarimu, nėra vienašališkų, autoritarinių sprendimų (nes nėra vieno vienintelio svetainės administratoriaus).

Taip pat skaitykite

Šablonas:Link FA