Panamos kanalo zona: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Keičiama: fr:Zone du canal de Panama
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: be:Зона Панамскага канала
Eilutė 52: Eilutė 52:


[[ar:منطقة قناة بنما]]
[[ar:منطقة قناة بنما]]
[[be:Зона Панамскага канала]]
[[bg:Зона на Панамския канал]]
[[bg:Зона на Панамския канал]]
[[ca:Zona del Canal de Panamà]]
[[ca:Zona del Canal de Panamà]]

14:29, 29 spalio 2011 versija

Panama Canal Zone
Panamos kanalo zona
Neorganizuota JAV teritorija

1903 – 1979
Flag herbas
Vėliava Herbas
Location of Panamos kanalo zona
Location of Panamos kanalo zona
Kanalo zona
Sostinė Balboa
Politinė struktūra nebėra
Istorija
 - Sukūrimas 1903 m.
 - Išformavimas 1979 m.
Valiuta JAV doleris

Panamos kanalo zona (angl. Panama Canal Zone, isp. Zona del Canal de Panamá) – neorganizuota JAV valda, buvusi Panamos valstybėje, aplink Panamos kanalą. Apėmė patį kanalą ir 8,1 km teritoriją kiekvienoje jo pusėje. Tiesa, į šią zoną nepateko greta kanalo esantys Kolono ir Panamos miestai.

Panamos kanalo zona sudaryta 1903 m., pagal Hay–Bunau-Varilla sutartį. Sudarius Gatuno tvenkinį ši zona buvo išplėsta. JAV šioje teritorijoje galėjo laisvai kurti karines bazes, infrastruktūrą. Teritorija buvo administruojama iš Balboa uostamiesčio. 1977 m. buvo pasirašyta Torichoso–Karterio sutartis, kuri numatė, kad nuo 1979 m. Panamos kanalo zona bus valdoma abiejų šalių bendrai, o 1999 m. atiteks Panamai. Dabar ši teritorija priklauso Panamai, įeina į Panamos ir Kolono provincijas.

Panamos kanalo zona nebuvo kaip nors atskirta nuo Panamos, vyko laisvas žmonių ir prekių judėjimas. Teritorijai vadovavo gubernatorius, veikė atskira policija, teismai, ligoninė. Čia buvo įkurta daug oro, vandens ir sausumos karinių bazių. Zonoje gyveno kanalo statybininkų palikuonys, asmenys, prižiūrintys kanalo infrastruktūrą, karinis personalas, todėl čia buvo būdingas amerikietiškas miestų planavimas, steigėsi JAV populiarios bažnyčios, skautų klubai. Buvo plačiai paplitęs rasizmas.

Dėl savo neapibrėžto statuso kildavo daug klausimų dėl zonoje gimusiųjų pilietybės. 1937 m. buvo garantuota JAV pilietybė visiems zonoje gimusiems asmenims, kurių bent vienas iš tėvų yra amerikietis. Panamos zonoje gimė buvęs kandidatas į JAV prezidentus Džonas Makeinas.