Mauna Kėja: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Pridedama: kk:Мауна-Кеа
S +{{Link FA|fr}}
Eilutė 51: Eilutė 51:
[[Kategorija:Okeanijos ugnikalniai]]
[[Kategorija:Okeanijos ugnikalniai]]
[[Kategorija:Havajai]]
[[Kategorija:Havajai]]

{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}
{{Link FA|fr}}


[[af:Mauna Kea]]
[[af:Mauna Kea]]

02:53, 15 spalio 2011 versija

Mauna Kėja
Šalis Havajai Havajai, JAV
Aukštis 4205 m
Tipas skydinis vulkanas
Amžius
Aktyvumas užgesęs
Paskutinis
išsiveržimas
~2460 ± 100 m. pr. m. e. m.

Mauna Kea – snaudžiantis ugnikalnis Havajų (Didžiojoje) saloje, vienas iš penkių vulkanų, sudarančių šią salą. Aukščiausias kalnas Žemėje, skaičiuojant nuo pagrindo iki viršūnės (~10 203 m). Aukštis virš jūros lygio – 4205 m (kai kurių šaltinių duomenimis, 4214 m). Havajiečių kalba Mauna Kea reiškia „baltas kalnas“, nes jo viršūnę dažnai dengia sniegas.

Mauna Kea, kaip ir visi Havajų salyno ugnikalniai, susiformavo virš karštojo taško – vietos, kurioje konvekciniai Žemės mantijos srautai pradegina litosferos plokštę ir suformuoja ugnikalnius. Kadangi Ramiojo vandenyno plokštė po truputį (apie 10 cm per metus) slenka į šiaurę-šiaurės vakarus, Mauna Kea tolsta nuo karštojo taško, taigi per artimiausius kelis šimtus tūkstančių metų aktyvumas turėtų ir toliau mažėti.

Topografinis Mauna Kea žemėlapis

Augmenija

Rytinį kalno šlaitą 450-1600 metrų aukštyje dengia drėgnieji tropikų miškai, o žemiau driekiasi dirbamos žemės plotai (iki 1990 metų daugiausiai tai buvo cukranendrių plantacijos, o vėliau – eukaliptai ir ganyklos). Aukščiau 1600 m juostos kadaise vešėjo endeminiai koa akacijų (Acacia koa) ir mamanės (Sophora chrysophylla, pupinių šeimos krūmai ir medžiai) miškai, tačiau juos beveik visiškai išstūmė ganyklos.


Observatorijos

Mauna Kea viršūnė – labai tinkama vieta observatorijoms išsyk dėl kelių objektyvių priežasčių:

  • didelio aukščio virš jūros lygio (mažiau garų);
  • mažo debesuotumo, nes čia 300 dienų per metus būna giedros;
  • patogios geografinės padėties, nes ties 20-ąja paralele veikiantys teleskopai gali stebėti ne tik Šiaurės pusrutulio, bet ir didelę dalį Pietų pusrutulio žvaigždynų;
  • patogus atvykimas – kadangi Mauna Kea yra vulkaninis skydas, tai yra, jo profilis labai lėkštas, į observatorijas galima lengvai atvykti automobiliais, taip pat atgabenti sunkią sunkius įrengimus.

Dėl didelio observatorijų kiekio protestuoja senieji salos gyventojai – havajiečiai, kadangi Mauna Kea viršukalnė yra jų sniego deivės Poliahu buveinė.

Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA