Psichoterapija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Chobot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.5) (robotas Keičiama: ko:심리치료
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Keičiama: he:פסיכותרפיה
Eilutė 66: Eilutė 66:
[[fi:Psykoterapia]]
[[fi:Psykoterapia]]
[[fr:Psychothérapie]]
[[fr:Psychothérapie]]
[[he:פסיכותרפיה]]
[[he:טיפול פסיכולוגי]]
[[hi:मनोचिकित्सा]]
[[hi:मनोचिकित्सा]]
[[hr:Psihoterapija]]
[[hr:Psihoterapija]]

14:13, 29 rugsėjo 2011 versija

Psichoterapija (gr. ψυχοθεραπεία, psychotherapía – sielos gydymas) yra psichinių, emocinių ir psichosomatinių sutrikimų bei ligų gydymas psichologinių metodų visuma, taikant verbalinę ir neverbalinę komunikaciją.

Pirmą kartą terminas panaudotas XIX a. pabaigoje D. H. Tuke. 1872 m. jo išleistoje knygoje „Proto poveikio kūnui iliustracija“ vienas iš skyrių pavadintas „Psichoterapija“.

Kryptys

Psichoterapija Lietuvoje

Pagrindinis straipsnis – Psichoterapija Lietuvoje.

Vieni pirmųjų entuziastų ir specialistų ugdytojų - doc. Napoleonas Indrašius ir dr. Aleksandras Alekseičikas. Nuo 1976-1977 m. prasidėjo aktyvaus mokymosi ir savarankiškų studijų etapas. Tuomet susiformavo 12-15 specialistų grupė - vidurinioji psichoterapeutų karta. Lietuvoje psichoterapeutų profesionalų rengimas yra gana aukšto lygio. Daugelis specialistų rengimo programų atitinka Europos psichoterapijos asociacijos reikalavimus. Dalį mokymo funkcijų atlieka psichoterapeutų draugijos, pavyzdžiui, Geštalto terapijos draugija; tuo tarpu psichoanalitinės psichoterapijos studijos vyksta aukštosiose medicinos mokslo įstaigose. KMU ir VU Mokslo tarybos patvirtino psichoterapijos nenuosekliųjų studijų (kvalifikacijos kėlimo arba keitimo) programas. Psichoterapeutų rengimo programos reguliuojamos tik LR SAM ministro įsakymais[1].

Lietuvoje psichoterapija sunkiai prieinama, nors formaliai kiekvienas turi teisę į nemokamus (t.y. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų finansuojamus) psichoterapijos 24 seansus per kalendorinius metus. Valstybinė ligonių kasa per mažai ir neadekvačiai finansuoja psichoterapijos paslaugas. Dominuoja psichikos sutrikimų gydymas vaistais[2].

Viena didžiausių problemų Lietuvoje - psichikos sveikatos priežiūros specialistų - ypač psichoterapeutų - trūkumas. Jų etatai daugelyje pirminių psichikos sveikatos centrų (PSC) nenumatyti, o galimybių teikti ir antrinio lygio paslaugas PSC centrai neišnaudoja.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų finansuojami psichoterapijos 24 seansai per kalendorinius metus. Jų ilgalaikei terapijai nepakanka. Formaliai yra numatyta galimybė, kad įvertinus psichoterapinio gydymo reikalingumą ir suderinus su teritorine ligonių kasa, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų gali būti mokama ir už didesnį seansų skaičių[3]. Valstybinėje psichikos sveikatos strategijoje numatyta psichoterapijos paslaugų plėtra iki šiol nėra tinkamai įgyvendinta[4].

Individualios psichoterapijos seansai vyksta ne rečiau kaip 1-2 kartus per savaitę. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų mokama ne daugiau kaip už 24 seansus vienam pacientui per kalendorinius metus. Įvertinus psichoterapinio gydymo reikalingumą ir suderinus su teritorine ligonių kasa, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų gali būti mokama ir už didesnį seansų skaičių.

Grupinės psichoterapijos seansai vyksta ne rečiau kaip 1-2 kartus per savaitę. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų mokama ne daugiau kaip už 24 seansus vienam pacientui per kalendorinius metus. Mokėjimo suma skaičiuojama už kiekvieną asmenį, dalyvaujantį grupiniame seanse. Pvz., grupiniame seanse dalyvauja 7 pacientai, mokėjimo suma iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų - 7 x N Lt.

Psichologas-psichoterapeutas pacientus į psichoterapijos seansus priima tik po gydytojo psichiatro ar gydytojo psichoterapeuto konsultacijos. Vieną kartą per mėnesį, norėdamas įvertinti ligonio sveikatos būklę, gydytojas psichoterapeutas arba gydytojas psichiatras konsultuoja psichologo-psichoterapeuto pacientus, kuriems per mėnesį buvo suteikta ne mažiau kaip 4 psichoterapijos seansai. Už tai apmokama kaip už konsultaciją.

VLK (iš PSD fondo) finansuojamą individualią ir grupinę psichoterapiją sveikatos draudimu draustiems asmenims nemokamai teikia Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras, Konsultacinis centras (vedėja psichiatrė Laisvė Dembinskienė) (Vasaros g. 5, 8 korpusas, II a.)[5].

Šaltiniai

  1. Psichoterapijos raida Lietuvoje
  2. Gydytojai psichikos sveikata siūlo rūpintis jau darželiuose(Interviu) (Raimundas Alekna, Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktorius)
  3. Dėl Pirminio, antrinio ir tretinio lygių psichiatrijos ir psichoterapijos paslaugų teikimo suaugusiesiems reikalavimų bei bazinių kainų tvirtinimo (1999 m.)
  4. Psichoterapijos raida Lietuvoje // GYDYMO menas (Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė psichoterapeutė Liudmila Andrikienė, Humanistinės ir egzistencinės psichologijos instituto direktorius, Rytų Europos egzistencinės terapijos asociacijos prezidentas VU prof. Rimantas Kočiūnas ir VU docentas gydytojas psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis)
  5. Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras: Konsultacinis centras