UDP: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''UDP''' ({{angl|User Datagram Protocol}}) tai [[IP|TCP/IP]] naudojamas perdavimo protokolas. Šis protokolas yra alternatyva [[TCP]] protokolui. Skirtingai nei [[TCP]], [[UDP]] nėra patikimas, neatlieka duomenų tėkmės kontrolės (''[[flow-control]]'') ir neturi klaidų atitaisymo mechanizmų. UDP paketai (datagramos) gali atvykti ne ta tvarka kuria buvo siunčiami, kartą siųstas paketas gali atvykti du ir daugiau kartų arba ir neatvykti visai. Datagramos ilgis yra ribotas. Tačiau trumpa žinutė datagrama persiunčiama greičiau nei per [[TCP]] nes nereikalingi paketai sesijai pradėti, taip pat mažiau siunčiama antrašės duomenų. Datagramos gerai tinka jei iš bėdos nedaugelio paketų "pametimą pakeliui" galima ir toleruoti (pavyzdžiui, internetinėje telefonijoje).
'''UDP''' ({{angl|User Datagram Protocol}}) tai [[IP|TCP/IP]] naudojamas perdavimo protokolas. Šis protokolas yra alternatyva [[TCP]] protokolui. Skirtingai nei [[TCP]], [[UDP]] nėra patikimas, neatlieka duomenų tėkmės kontrolės (''[[flow-control]]'') ir neturi klaidų atitaisymo mechanizmų. UDP paketai (datagramos) gali atvykti ne ta tvarka kuria buvo siunčiami, kartą siųstas paketas gali atvykti du ir daugiau kartų arba ir neatvykti visai. Datagramos ilgis yra ribotas. Tačiau trumpa žinutė datagrama persiunčiama greičiau nei per [[TCP]] nes nereikalingi paketai sesijai pradėti, taip pat mažiau siunčiama antrašės duomenų. Datagramos gerai tinka jei iš bėdos nedaugelio paketų "pametimą pakeliui" galima ir toleruoti (pavyzdžiui, internetinėje telefonijoje). UDP neretai naudoja [[efemerinis portas|efemerinius portus]].


Programų naudojančių [[UDP]] pavyzdžiai: [[TFTP]], [[Network File System (Sun)|NFS]], [[DNS]], [[NTP]], [[VoIP]].
Programų naudojančių [[UDP]] pavyzdžiai: [[TFTP]], [[Network File System (Sun)|NFS]], [[DNS]], [[NTP]], [[VoIP]].

21:40, 16 rugsėjo 2011 versija

UDP (angl. User Datagram Protocol) tai TCP/IP naudojamas perdavimo protokolas. Šis protokolas yra alternatyva TCP protokolui. Skirtingai nei TCP, UDP nėra patikimas, neatlieka duomenų tėkmės kontrolės (flow-control) ir neturi klaidų atitaisymo mechanizmų. UDP paketai (datagramos) gali atvykti ne ta tvarka kuria buvo siunčiami, kartą siųstas paketas gali atvykti du ir daugiau kartų arba ir neatvykti visai. Datagramos ilgis yra ribotas. Tačiau trumpa žinutė datagrama persiunčiama greičiau nei per TCP nes nereikalingi paketai sesijai pradėti, taip pat mažiau siunčiama antrašės duomenų. Datagramos gerai tinka jei iš bėdos nedaugelio paketų "pametimą pakeliui" galima ir toleruoti (pavyzdžiui, internetinėje telefonijoje). UDP neretai naudoja efemerinius portus.

Programų naudojančių UDP pavyzdžiai: TFTP, NFS, DNS, NTP, VoIP.

Protokolo specifikacija

UDP antraštė yra fiksuoto 8 baitų ilgio.

UDP antraštė
šaltinio portas (source port) paskirties portas (destination port)
lango dydis (lenght) duomenų patikros suma (checksum)





Nuorodos