Sąjungininkai (Antrasis pasaulinis karas): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Keičiama: hr:Saveznici
Eilutė 32: Eilutė 32:
[[gl:Aliados da Segunda Guerra Mundial]]
[[gl:Aliados da Segunda Guerra Mundial]]
[[he:בעלות הברית]]
[[he:בעלות הברית]]
[[hr:Saveznici u Drugom svjetskom ratu]]
[[hr:Saveznici]]
[[hu:Szövetséges hatalmak a második világháborúban]]
[[hu:Szövetséges hatalmak a második világháborúban]]
[[id:Blok Sekutu (Perang Dunia II)]]
[[id:Blok Sekutu (Perang Dunia II)]]

14:04, 13 rugsėjo 2011 versija

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – Prastas, beveik publicistinis stilius, mažas nuoseklumas, esamasis laikas apie įvykius, kurie buvo seniai
Jei galite, sutvarkykite.
Antrojo pasaulinio karo dalyviai žemėlapyje: Sąjungininkai pažymėti tamsiai žaliai, Ašis – žydrai, ryškiai žaliai pažymėtos šalys prisijungusios prie Sąjungininkų po Perl Harboro sunaikinimo.

Sąjungininkai (angl. Allies) – valstybių grupė, Antrojo pasaulinio karo metu kovojusi prieš Ašies sąjungą.

Jungtinė Karalystė ir Prancūzija buvo sąjungininkėmis dar po Pirmojo pasaulinio karo, kuriame sudarė Antantės šerdį. 1938 m. Čekoslovakija sudarė formalią sąjungą su TSRS ir Prancūzija. Tačiau tuo metu Jungtinei Karalystei ir Prancūzijai nepavyko sudaryti sąjungos su TSRS, kuri įsivėlė į konfliktus su Japonija. Norėdamos išvengti karo viena su kita, Vokietija ir Sovietų Sąjunga 1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašė Vokietijos-TSRS nepuolimo paktą, vadinamąjį (Molotovo-Ribentropo paktą). Formali karinė sąjunga tarp Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Lenkijos buvo sudaryta 1939 m. balandžio 6 d.

Po to, kai 1939 m. rugsėjo 1 d., nacistinė Vokietija įsiveržė į Lenkiją, Europoje prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Rugsėjo 3 d. Jungtinė Karalystė ir Prancūzija (taip pat Australija ir Naujoji Zelandija; Pietų Afrika ir Kanada prisijungė po kelių dienų) paskelbė karą Vokietijai. Tačiau realių karo veiksmų prieš Vokietiją, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė nesiėmė - vyko vadinamasis Keistasis karas. Vokietijos-TSRS nepuolimo sutartis galiojo iki 1941 m. birželio 22 d., kai Vokietija užpuolė TSRS. Po Pearl Harboro atakos 1941 m. lapkričio 7 d., prie Sąjungininkų prisijungė ir JAV. Nors Kinija ilgiausiai kariavo tarp Sąjungininkų (prieš Japoniją), oficialiai prisijungė tik po Perl Harboro atakos.

Remiantis 1942 m. sausio 1 d. priimta Jungtinių Tautų deklaracija, susivienijo 26 Sąjungininkų valstybės. Neoficialaus vadinamajo Didžiojo Trejeto (angl. „The Big 3“) aljanso, kurį sudarė Jungtinė Karalystė, Tarybų Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, priimami sprendimai turėjo lemiamos reikšmės sąjungininkų strategijai karo metu visame pasaulyje.