Vinis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S r2.7.1) (robotas Keičiama: hu:Szeg
RibotBOT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: arc:ܨܨܐ (ܨܢܥܬܐ)
Eilutė 40: Eilutė 40:


[[ar:مسمار]]
[[ar:مسمار]]
[[arc:ܨܨܐ (ܨܢܥܬܐ)]]
[[az:Mismar]]
[[az:Mismar]]
[[ba:Ҡаҙау]]
[[ba:Ҡаҙау]]

23:42, 11 rugsėjo 2011 versija

Vinys
Pusiau įkalta vinis.

Vinis (angl. nail) – sutvirtinimui skirtas strypelis (paprastai metalinis), kurio vienas galas paprastai smailus, o kitas paprastai bukas ir turi galvutę. Vinies galvutė - praplatėjęs galas, skirtas kalimui ir ištraukimui suimant replėmis ar užkabinant viniatraukiu. Vinys paprastai daromos iš geležies, tačiau jų būna ir plieninių (pvz., nerūdyjančio plieno), žalvarinių, aliumininių.

Vinys paprastai įkalamos plaktuku smogiant į galvutę, kad smūgio kryptis sutaptų su vinies išilgine ašimi. Jei smūgis įstrižas, vinis gali sulinkti ar visiškai užlinkti. Kartais vinių galvutės specialiai užlenkiamos (pvz., jei vinys yra per ilgos, ir sukalant visą vinį jos smaigalys pasirodytų kitoje lentos pusėje). Kur kas dažniau užlenkiamas vinies smailusis galas, tai ne tik apsaugo nuo sužeidimų užkliuvus už kyšančio vinies smaigalio, bet kartu vinis tvirčiau laiko tai, kas prikalta. Neretai vinies smailusis galas pradžioje užlenkiamas L raidės forma, po to užlenktas galas taip užlenkiamas, kad smaigalys sulįstų į lentą sudarydamas U formos „posūkį“.

Įkalta vinis laikosi dėl trinties į medžiagą, į kurią įkalta, ir dėl didelio šlyties stiprio.

Kitas būdas vinims kalti - kalti naudojant specialų vinių kalimo pistoletą. Tokie pistoletai gali būti pneumatiniai (vinys iššaunamos suspausto oro užtaisu) ar parakiniai (vinis iššaunama specialiu bekulkiu šoviniu). Pistoletinių vinių konstrukcija paprastai kiek kitokia, nei paprastų vinių.

Istorija

Vinys buvo naudojamos dar senovės Romoje. Iki XVIII a. vinis rankiniu būdu kaldavo kalviai. Anglijoje kalvius vinininkus, kurie sudarydavo smaigalį ir galvutę, vadino nailers, o jiems žaliavą (geležinius strypelius) gaminančius padėjėjus vadino slitters.
1590 m. Anglijoje imta naudoti specialias mašinas (specializuoti vandens „malūnai“, vandens varomos mašinos, vadintos slitting mills), kurios gamino vienodo skerspjūvio strypelius. XIX a. buvo sukurtos mašinos, kurios gamindavo visiškai pabaigtas vinis, todėl rankinės gamybos vinių verslas XIX a. pabaigoje išnyko.

XVIII a. pabaigoje Šiaurės Amerikoje ėmė naudoti „kirstas“ vinis. Šias vinis speciali mašina iškirsdavo iš plieno lakštų (pradžioje - iš geležies lakštų). Tokias vadindavo „kvadratinėmis vinimis“ (square nails), kadangi jos paprastai būdavo daugmaž kvadratinio skerspjūvio. Tokias vinis dar naudoja ir dabar, daugiausia rekonstruojant istorinius pastatus.

Vinių rūšys

Be paprastų apvalaus skerspjūvio vinių su paprasta plokščia galvute įvairiems darbams naudojamos ir kitokios vinys. [1]

  • dantytoji vinis (angl. barbed nail) – vinis, kurios strypelis turi simetriškai ar asimetriškai išsidėsčiusių dantukų ir įdubų.
  • įvijinė vinis (angl. threaded nail) - vinis, kurios strypelis vienoje dalyje yra plokščio skerspjūvios ir suktas, todėl sudaro sriegiškus vijas, kurios padidina pasipriešinimą ištraukimui.
  • sraigtinė vinis (angl. helical nail; screw nail; drive screw) - vinis, kurios įvijinės dalies vijos kilimo kampas yra vidutinis, o vijos plotis apytikriai lygus griovelio pločiui
  • suktoji vinis (angl. twisted nail) - vinis, kurios strypelis kvadratinio skerspjūvio ir susuktas, todėl sudaro spirališkas įvijas.
  • užlenkiamoji vinis (angl. clinch nail) - vinis, kurios konstrukcija pritaikyta įkalus taip užlenkti, kad jos smaigalys įsmigtų atgal.
  • vinis su pertraukta įvija (angl. interrupted thread nail) - vinis, kurios strypelis turi įvijas, tačiau įvijinė dalis turi zoną be įvijos, kuri gali būti apvyniota viela arba plastiko juostele.
  • vinis su žiediniais rantais (angl. ring nail; annular ring nail) - vinis, kurios strypelio dalyje daug žiediškai įvalcuotų rantų.

Nuorodos

  1. http://www.dave-cushman.net/bee/nails.html Nails for Making Beekeeping Kit