Parafininė kulka: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
S Pridėta kategorija "Pistoletai" (naudojant HotCat)
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 33: Eilutė 33:




[[Kategorija:Šaudmenys]]
[[Kategorija:Kulkos]]
[[Kategorija:Pistoletai]]
[[Kategorija:Pistoletai]]



10:10, 9 rugsėjo 2011 versija

Parafininė kulka, taip pat vaškinė kulka (angl. wax bullet) – kulkaparafino, kuria užtaisomas beparakis šovinys. Šovinys iššaunamas sprogus kapsulei.[1]

Parafininės kulkos naudojamos šaudant į taikinius iš arti revolveriais ir vienšūviais pistoletais. Kartais šoviniai su parafininėmis kulkomis naudojami ir šaudant savitaisiais pistoletais, bet tada pistoletą vis tenka užtaisyti ranka.[2]

Pigumas

Parafinines kulkas sparčiai ir lengvai gali pasigaminti pats naudotojas, tačiau daug kompanijų parafinines kulkas gamina ir pardavinėja. Šaudant parafininėmis kulkomis šias sulaikyti pakanka paprastos faneros lakšto, prie kurio parafinas prikimba. Vėliau jį galima nugramdyti ir iš jo vėl atlieti naujų parafininių kulkų.

Šaudymas parafininėmis kulkomis yra pigus, nes šovinių tūtelės ir parafinas paprastai naudojami pakartotinai, reikia nusipirkti tik kapsulių šovinių užtaisymui. Kapsulės paprastai yra pigios (pvz., 100 kapsulių kainuoja iki 2 JAV dolerių). Beparakių šovinių užtaisymas spartus, jam reikia labai nedaug įrankių - kapsulėms išstumti ir įdėti. Turint įrankius ir paruoštas kulkas 50 šovinių pakartotinai užtaisoma mažiau kaip per 10 min.

Viena iš parafino mišinio kulkoms sudėčių:[3]

  • 8 dalys parafino,
  • 2 dalys bičių vaško,
  • 1 dalis tepalo (pvz., Lubriplate No. 115).

Panašiai šaudymui iš arti yra naudojamos ir treniruočių guminės bei plastikinės kulkos, kuriomis irgi užtaisomi beparakiai šoviniai. Tokias kulkas galima naudoti pakartotinai, jeigu naudojama tinkama kulkų gaudyklė. Šios guminės ir plastikinės kulkos rikošetuoja.

Sauga

Parafininės kulkos nėra mirtinos, jos nepramuša sienų, todėl jomis galima saugiai šaudyti patalpose ir situacijose, kai koviniai šoviniai yra pavojingi. Parafininės kulkos nėra visiškai nežeidžiančios, kadangi jų greitis viršija dažasvydžio kulkų greitį. Jos sužeidžia pataikiusios į akis, kitas jautrias veido dalis, todėl būtina naudoti apsauginius akinius ar veido kaukę.

Dėl saugumo parafinines kulkas dažnai naudoja greitatraukos (angl. fast draw 'greitasis išsitraukimas') ir triukų šauliai, kadangi išsitraukiant revolverį ar pistoletą ir netyčia iššovus į koją rimtai nesusižeisi. Pasaulio greitraukos asociacija (angl. World Fast Draw Association) daugelyje savo varžybų naudoja parafinines kulkas. Asociacijos taisyklės reikalauja, kad parafininės kulkos būtų serijinės gamybos, tad tokias kulkas gamina kai kurios kompanijos.[1][4]

Artimos temos

Nuorodos

  1. 1,0 1,1 Nonte, Jr., George C. (1978). Basic Handloading. New York: Outdoor Life. {{cite book}}: Cite has empty unknown parameter: |1= (pagalba)
  2. sig sauer sp2022 shooting wax bullets at 30yrds
  3. How to Make and Reload Wax Bullets
  4. „Fast Draw Equipment“. WFDA.