Per Lašezas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: bs:Groblje Père-Lachaise
MystBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: ar:مقبرة بير لاشيز
Eilutė 31: Eilutė 31:
[[Kategorija:Kapinės]]
[[Kategorija:Kapinės]]


[[ar:مقبرة بير لاشيز]]
[[az:Per-Laşez qəbiristanlığı]]
[[az:Per-Laşez qəbiristanlığı]]
[[be:Пер-Лашэз]]
[[be:Пер-Лашэз]]

03:26, 11 rugpjūčio 2011 versija

Per Lašezo kapinės

Per Lašezo kapinės (pranc. Le cimetière du Père-Lachaise (oficialiai: Cimetière de l'Est (Rytų kapinės)) – kapinės Paryžiuje, vienos iš žymiausių kapinių visame pasaulyje. Plotas – 44 ha.

Istorija

Įkurtos ant vienos iš septynių Paryžiaus kalvų – Champ - l'Evêque, vadinamo Vynuogių kalnu, pagal architekto Alexandre Théodore Brongniart projektą. Oficialiai atidarytos 1804 m. gegužės 21 d. Pavadintos pagal Liudviko XIV dvasininko jėzuito Fransua de Lašezo (François d'Aix de La Chaise) (16241709), gyvenusio namelyje ant kalno, pravardę „Tėvas Lašezas“ (Père La Chaise).

Iš pradžių kapinėse buvo mažai laidojama, nes jos buvo per toli nuo tuometinio miesto ribų. Kad ištaisytų padėtį, miesto valdžia nusprendė perlaidoti Per Lašezo kapinėse Lafonteno ir Moljero palaikus. Tai davė teigiamą poslinkį: per keletą metų kapinėse jau buvo palaidota apie 33 000 žmonių.

Čia palaidota daug žymių kultūros ir mokslo (P. Abeliaras, H. Balzakas, P. Ž. Beranžė, Z. Bizė, E. Delakrua, Dž. Rosinis, F. Šopenas), karo ir politikos veikėjų.

Šiuo metu Per Lašezo kapinėse palaidota apie 300 000 žmonių.

Nuorodos

Galerija