Sangrūdos šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Kvitas (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
 
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S wz prastinimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Sangrūdos Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia''', - [[Vilkaviškio vyskupija]], [[Marijampolės dekanatas]].
'''Sangrūdos Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia''', - [[Vilkaviškio vyskupija]], [[Marijampolės dekanatas]].


Stovi [[Kalvarijos savivaldybė|Kalvarijos savivaldybėje]], [[Sangrūda|Sangrūdos]] kaime, 10 km į pietus nuo [[Kalvarija|Kalvarijos]], 4 km į šiaurės rytus nuo [[Lenkija|Lenkijos]] sienos. Medinė. Pastatyta [[1973]] m.
Stovi [[Kalvarijos savivaldybė]]je, [[Sangrūda|Sangrūdos]] kaime, 10 km į pietus nuo [[Kalvarija|Kalvarijos]], 4 km į šiaurės rytus nuo [[Lenkija|Lenkijos]] sienos. Medinė. Pastatyta [[1973]] m.


==Istorija==
==Istorija==

12:26, 20 rugpjūčio 2006 versija

Sangrūdos Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčia, - Vilkaviškio vyskupija, Marijampolės dekanatas.

Stovi Kalvarijos savivaldybėje, Sangrūdos kaime, 10 km į pietus nuo Kalvarijos, 4 km į šiaurės rytus nuo Lenkijos sienos. Medinė. Pastatyta 1973 m.

Istorija

Parapija atsirado tada, kai Lietuvos-Lenkijos administracinė linija Punsko valsčių padalijo į dvi dalis.

1924 m. parceliuojant Sangrūdos dvarą jo centras su 8 ha sodu ir trobesiais atiduoti naujai kuriamai parapijai, paskirta 1 ha žemės kapinėms.

1924 m. įkurta parapija. Dvaro klėtyje įrengta laikina bažnyčia.

1925 m. nupirktas akmeninis dvaro klojimas ir ant jo pamatų pastatyta medinė dvibokštė bažnyčia. Įrengta klebonija ir ūkiniai pastatai. Darbams vadovavo klebonas Saliamonas Kaunas, vėliau - klebonas Kazimieras Tumosa (įrengė 3 altorius, nupirko liturginių reikmenų, rūbų).

1929 m. bažnyčia pašventinta.

1930 m. pastatyta klebonija. Bažnyčia 1971 m. sudegė. Iš buvusios klebonijos (ji 3 m pailginta ir perstatyta) kunigas Kazimieras Skučas 1973 m. surentė dabartinę bažnyčią.

Architektūra

Bažnyčia stačiakampio plano (18x8 m), vienabokštė, su bokšteliu, apside. Vidus 3 navų, atskirtų stulpais. Šventoriaus tvora medinių statinių. Jame 1975 m. bažnyčios 50 m. jubiliejaus proga pastatytas akmeninis paminklas su metaliniu ažūriniu kryžiumi.