Kuru kosmodromas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Keičiama: ar:مركز جويانا للفضاء
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 28: Eilutė 28:
[[da:Kourou]]
[[da:Kourou]]
[[de:Centre Spatial Guyanais]]
[[de:Centre Spatial Guyanais]]
[[el:Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας]]
[[en:Guiana Space Centre]]
[[en:Guiana Space Centre]]
[[es:Puerto espacial de Kourou]]
[[es:Puerto espacial de Kourou]]

18:56, 5 liepos 2011 versija

Ariane 5 raketų paleidimo aikštelė

Kuru kosmodromas (arba Gvianos kosminis centras) Prancūzijos Gvianoje yra Prancūzijos bei Europos Kosmoso Agentūros naudojamas kosminis centras. Esantį 50 km nuo Kajeno objektą, Prancūzijos Nacionalinis Kosminių Tyrimų Centras (CNES) pradėjo statyti 1965 m. Darbai pasibaigė 1968 m. Nuo to laiko kiekviena to pageidaujanti šalis gali naudoti kosmodromą palydovų paleidimui į kosmosą. Kuru kosmodromas pasižymi tuo, kad jis yra arti Žemės pusiaujo ir kad raketos nešėjos yra paleidžiamos virš vandenyno.

Istorija

Alžyrui 1962 m. atkūrus nepriklausomybę, Prancūzija buvo priversta palikti savo tuometinį raketų paleidimo centrą. CNES pradėjo ieškoti naujos vietovės arčiau pusiaujo. Iš daugelio variantų buvo pasirinkta Prancūzijos Gvianoje esanti teritorija. Kuru kosmodromas yra maždaug 500 km nuo pusiaujo. Tokioje geografinėje platumoje paleidžiamas kūnas, dėl Žemės sukimosi įgauna papildomą 460 m/s greitį, su sąlyga kad jis yra paleidžiamas rytų kryptimi[1]. Tai, kad į šiaurę ir rytus nuo Gvianos pakrančių yra Atlanto vandenynas, yra papildomas pliusas, garantuojantis paleidimo saugumą ir palydovų paleidimą tiek pusiaujinėje, tiek polinėje orbitose. Kiti veiksniai - giliavandenio uosto bei ilgą pakilimo taką turinčio oro uosto buvimas, mažas seisminis aktyvumas, o taip pat politinis stabilumas.

Kosmodromas

Nebenaudojama Ariane 4 paleidimo aikštelė

Pagrindinė centro paskirtis - palydovų paleidimas į kosminę erdvę, dažniausiai tam naudojamos Ariane nešėjos. Kosmodromas turi tris paleidimo kompleksus to tipo raketoms paleisti. Pirmasis (ELA1) iki 1989 m. buvo naudojamas Ariane 1, Ariane 2 ir Ariane 3 raketų paleidimui. Antrajame (ELA2) iki 2004 m. startavo Ariane 4. Dabartinės - Ariane 5 pakilimui naudoja naujausią pakilimo kompleksą (ELA3). Raketos nešėjos yra surenkamos bei bandomos čia pat, prie kosmodromo pastatytose gamyklose.

Bendradarbiavimas su Rusija

Europos Kosmoso Agentūra (ESA) šiuo metu stato naujus pastatus reikalingus rusų gamybos Sojuz raketoms paleisti. Būsimas kompleksas yra 10 km į šiaurę nuo ELA3 paleidimo aikštelės. Pagal susitarimą ESA galės naudoti pranašesnes rusiškas nešėjas, tuo tarpu Rusija gaus leidimą paleidinėti savo krovinius iš Gvianos kosminio centro.

Šaltiniai

  1. „Satellite Programmes Overview - Launching Satellites“. EUMETSAT. Nuoroda tikrinta 30 December 2010.

Nuorodos

Oficialus Gvianos Kosminio Centro puslapis