Federalinė rezervų sistema: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Kai kurių rašybos, skyrybos ar kitų klaidų taisymo bandymai
VolkovBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 43: Eilutė 43:
[[la:Systema aerarium foederale]]
[[la:Systema aerarium foederale]]
[[mk:Федерални резерви на САД]]
[[mk:Федерални резерви на САД]]
[[mr:फेडरल रिझर्व सिस्टिम]]
[[nl:Federal Reserve]]
[[nl:Federal Reserve]]
[[nn:Federal Reserve System]]
[[nn:Federal Reserve System]]

16:02, 6 birželio 2011 versija

Federalinės rezervų sistemos emblema
Federalinės rezervų sistemos būstinė

Federalinė rezervų sistema (angl. Federal Reserve System, Federal Reserve arba The Fed) yra JAV centrinis bankas, įkurtas 1913 metais, priėmus Federalinį rezervų aktą. Federalinis rezervas yra pusiau valstybinė bankų sistema (vyriausybės subjektas su privačiais interesais) sudaryta iš (1) valstybės prezidento paskirtos Federalinės valdytojų tarybos, (2) Federalinio atvirosios rinkos komiteto, (3) dvylikos regioninių Federalinių rezervų bankų įsikūrusių didžiuosiuose JAV miestuose, turinčiu po devynis direktorių tarybos narius, (4) daugybės privačių JAV bankų bei (5) įvairių patariamųjų tarybų.

JAV centrinio banko funkcijas atlieka Federalinė rezervų sistema (FED). Monetarinę politiką FED įgyvendina naudodama tris įrankius – atvirosios rinkos operacijas, diskonto normą ir privalomųjų atsargų reikalavimus. Už diskonto normą ir privalomų atsargų reikalavimus bankams atsakinga FED valdyba (angl. The Board of Governors), tuo tarpu Federalinis atvirosios rinkos komitetas (angl. The Federal Open Market Committee, FOMC) yra atsakingas už atviros rinkos operacijas. Naudodamasi visais šiais įrankiais, FED daro įtaką bankų sistemos likvidumui ir lėšų, kurias bankai laiko federaliniuose rezervų bankuose kiekį. Federalinė fondų norma (angl. federal funds rate) yra palūkanų norma, už kurią bankai skolina šias federaliniuose rezervų bankuose laikomas lėšas kitiems bankams vienai nakčiai. Ši palūkanų norma yra laikoma bazine JAV dolerių palūkanų norma, nes jos pokyčiai veikia trumpalaikes palūkanų normas, užsienio valiutų santykius, ilgalaikes palūkanų normas, pinigų kiekį ir paskolų rinką. Šie pokyčiai taip pat turi įtakos ir ekonomikos procesams – nedarbo lygiui, gamybos apimtims, prekių ir paslaugų kainoms – tai ir yra vienas pagrindinių monetarinės politikos tikslų. FOMC sudaro 12 narių. Iš jų 7 – FED valdybos nariai ir Niujorko federalinio rezervų banko prezidentas. Likusias 4 vietas užima 11 FED priklausančių rezervų bankų prezidentai, kurie kasmet keičiasi rotacijos principu.

FOMC posėdžiauja 8 kartus per metus. Šiuose posėdžiuose FOMC įvertina ekonomikos ir finansinius rodiklius ir nustato monetarinės politikos kryptis. Komitetas taip pat vertina, kaip siekiama ilgalaikių tikslų – kainų stabilumo ir tvaraus ekonomikos augimo. Posėdžiuose nutariama, ar esama bazinė palūkanų norma atitinka ekonomikos vystymąsi, jeigu ne, ji keičiama.

Šiuo metu Federalinės rezervų sistemos pirmininkas yra Ben Bernanke. Šablonas:Link GA