Farmakologija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Vitalis (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Pridedama: sh:Farmakologija
Eilutė 55: Eilutė 55:
[[ro:Farmacologie]]
[[ro:Farmacologie]]
[[ru:Фармакология]]
[[ru:Фармакология]]
[[sh:Farmakologija]]
[[si:ඖෂධ විද්‍යාව (භිෂග්වේදය)]]
[[si:ඖෂධ විද්‍යාව (භිෂග්වේදය)]]
[[sk:Farmakológia]]
[[sk:Farmakológia]]

00:55, 2 gegužės 2011 versija

Farmakologija (gr. pharamakon 'vaistas' + logos 'mokslas') – mokslas apie vaistų, vartojamų ligoms gydyti ir profilaktikai, bei organizmo tarpusavio sąveiką. Farmakologija yra suskirstyta į bendrinę ir specialiąją.

Bendrinė farmakologija

Pagrindinis straipsnis – Bendrinė farmakologija.

Bendroji farmakologija nagrinėja pagrindinius bendrus vaistų poveikio organizmui dėsningumus, kurie būdingi visiems vaistams. Ši farmakologijos šaka daugiausiai remiasi tyrimais ir plėtojama jais. Bendrinės farmakolgijos tikslas yra išsiaiškinti vaistų poveikį ir sąveiką ne kuriam nors organui ar jų grupei, o visam organizmui, todėl svarbiausias jos pagalbinis mokslas yra farmakodinamika. Kitas pagalbinis mokslas – farmakokinetika, nes bendrinės farmakologijos tikslas yra išsiaiškinti ir kokybinius bei kiekybinius vaistų kitimus organizme.

Vienas iš pagrindinių bendrinės farmakologijos tyrimo objektų – bendra vaistų veikimo charakteristika ir klinikinė farmakopatologija.

Specialioji farmakologija

Pagrindinis straipsnis – Specialioji farmakologija.

Specialioji farmakologija tiria vaistus ir jų grupių tarpusavio sąveiką bei jų veikimą atskiriems organams ar organų grupėms. Specialioji farmakologija remiasi įvairiais eksperimentais, remiasi farmakodinamika, farmakokinetika bei toksikologija. Specialiosios farmakologijos sudaro ir dalis biochemijos ir farmacijos teorijos, todėl yra labai svarbu tai žinoti.

Bibliografija

  • R. Basevičius, V. Budnikas, A. Mickis ir kt. Farmakologija, V.: Mokslas, 1986.