Britų muziejus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Thijs!bot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.3) (robotas Pridedama: ang:Bryttisce Museum
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.6.4) (robotas Pridedama: mhr:Британийысе тоштер
Eilutė 87: Eilutė 87:
[[la:Museum Britannicum]]
[[la:Museum Britannicum]]
[[lv:Britu muzejs]]
[[lv:Britu muzejs]]
[[mhr:Британийысе тоштер]]
[[mk:Британски музеј]]
[[mk:Британски музеј]]
[[ms:Muzium British]]
[[ms:Muzium British]]

19:29, 21 balandžio 2011 versija

Britų muziejus
Vieta Londonas, Jungtinė Karalystė
Statusas Pastatytas
Statybų pabaiga 1753 m.
Paskirtis Kultūros, istorijos ir meno muziejus

Britų muziejus (angl. British museum) - muziejus apie žmonijos istoriją ir Londono kultūrą. Muziejus, kuriame yra virš 7 milijonų [1] eksponatų, turi sukaupęs viena didžiausių ir išsamiausių kolekcijų visame pasaulyje, įtraukiant žmonijos kultūrą nuo pat jos atsiradimo iki pat dabarties.

Muziejus pastatytas 1753 m., daugiausia turėjo fiziko ir gamtininko Sir Hans Sloane kolekcijas. Muziejus pirmą kartą žmonėms atidarytas 1759 m. sausio 15 d. Montagu name Blumsburio rajone Londone.

Skyriai

Senovės Egiptas ir Sudanas

Amenhotepo III skulptūra

Tai yra didžiausia Senovės Egipto kolekcija pasaulyje, neskaitant Egiptiečių muziejaus Kaire. Skyriuje sukaupti eksponatai iš Nilo slėnio ir Sudano.

Halikarnaso mauzoliejaus liekanos

Egiptiečių kolekcija šiame muziejuje yra nuo pat jo atidarymo, kada turėjo 160 egiptietiškų eksponatų. 1924 m. kolekcijoje buvo jau 57 000 eksponatų. Dabar jų yra daugiau nei 110 000 [2].

Graikai ir romėnai

Britų muziejaus garikų ir romėnų skyrius turi vieną didžiausių Antikos kolekcijų. Dabar skyriuje yra virš 100 000 eksponatų. Kolekciją apima nuo Graikijos bronzos amžiaus iki Konstantino I valdymo.

Skyriuje taip pat yra ir italikų bei etruskų kolekcijos. Tai pat yra atvežta keletas dalių iš šių dviejų pasaulio stebuklų: Artemidės šventyklos ir Halikarnaso mauzoliejaus.

Artimieji Rytai

Šiame skyriuje sukaupta 330 000 musulmoniškojo pasaulio, Mesopotamijos, Asirijos, Babilono bei Persijos eksponatų. Čia sukaupta viena didžiausių pasaulyje Mesopotamijos kolekcijų. Pirmieji Mesopotamijos eksponatai į muziejų atvyko iš diplomato ir istoriko Sir William Hamilton 1772 m..

Musulmoniško meno kolekciją sudaro apie 40 000 objektų.

Graviūros ir piešiniai

Šitame skyriuje sukaupta Vakarų pasaulio piešiniai. Daug graviūros eksponatų atvežti iš Paryžiaus muziejų bei iš Ermitažo Rusijoje.

Taip pat yra daug Leonardo da Vinčio, Rafaelio, Mikelandželo (tarp jų garsusis Epifania) piešinių . Taip pat yra virš 30 000 anglų akvarelinių piešinių, tarp jų William Hogarth.

Azija

Skyriuje sukaupta daugiau nei 75 000 eksponatų iš Azijos, nuo pat Neolito iki dabarties, daugiausia kinų, indų ir japonų. Ši senojo Japonijos meno kolekcijayra didžiausia Vakariniame pasaulyje.

Afrika, Okeanija ir Amerika

Britų muziejus turi vieną didžiausių indėnų, afrikiečių ir aborigenų kultūros kolekciją pasaulyje. Tarp eksponatų yra ir bronzos dirbinių iš Benino imperijos. Taip pat yra didelė indėnų (actekų, inkų, majų) gyvenimo ir kultūros kolekcija.

Ženkliukai ir medaliai

Britų muziejus turi sukaupęs didelių numizmatikų kolekcijų, apie 1 000 000 eksponatų.

Priešistorija ir Europa

Čia sukaupta priešistorinių darbų ir tautų, gyvenusių dabartinėje Didžiosios Britanijos teritorijoje iki romėnų užkariavimo kolekcija.

Šaltiniai