Makšties lubrikacija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S r2.7.1) (robotas Pridedama: rw:Kutagira ububobere bw’igitsina gore
S r2.7.1) (robotas Šalinama: rw:Kutagira ububobere bw’igitsina gore
Eilutė 23: Eilutė 23:
[[nl:Vaginale afscheiding]]
[[nl:Vaginale afscheiding]]
[[pl:Wydzielina pochwy]]
[[pl:Wydzielina pochwy]]
[[rw:Kutagira ububobere bw’igitsina gore]]
[[simple:Vaginal secretion]]
[[simple:Vaginal secretion]]
[[sv:Lubrikation]]
[[sv:Lubrikation]]

03:26, 7 balandžio 2011 versija

Makšties lubrikacija (lot. lubricatio – tepimas, dar kartais vadinama lubrifikacija) – tai natūralus makšties sudrėkimas dėl lytinio susijaudinimo (erotinės stimuliacijos), palengvinantis penetraciją ir apsaugantis makšties sienelę nuo pažeidimų sueities metu. Atsiranda skysčiui skverbiantis pro makšties sieneles, kai makšties raumenų kraujagyslės prisipildo krauju – tuomet makšties sienelė išskiria gleivingą sekretą. Šiame drėkinančiame skystyje yra daug įvairių medžiagų: vandens, piridino, skvaleno, šlapimo, acto rūgšties, pieno rūgšties, alkoholių ir glikolių, ketonų bei aldehidų. Skystis yra skaidrus, kartais – praskiesto pieno spalvos. Jo konsistencija, tankis, spalva ir kvapas priklauso nuo lytinio susijaudinimo, moters ciklo dienų, infekcijų ir mitybos. Makšties skystis taip pat gali būti užkrato šaltinis (net ir ŽIV, nors šiame skystyje ŽIV yra gerokai mažiau nei vyro sėkloje).

Moteriai lytiškai susijaudinus, makšties sienelė (epitelis) išpursta ir patinsta, imdama išskirti slidų skystį per epitelio latakus. Makštis ima drėkti maždaug po 10–30 sekundžių nuo erogeninių zonų stimuliavimo pradžios. Šie makšties syvai iš pradžių kaupiasi tik makštyje, bet vis didėjant moters susijaudinimui, pradeda ištekėti į išorę. Lubrikacija parodo, kad moteris fiziologiškai yra pasiruošusi sueičiai. Bartolino liaukos, esančios vulvoje, taip pat išskiria drėkinantį skystį, palengvinantį frikcijas. Toks makšties sudrėkimas labai palengvina varpos įstūmimą, jaukią penetraciją ir tolesnius judesius (frikcijas). Be to, tai palengvina spermatozoidų judėjimą makštimi, šitaip padidinant pastojimo tikimybę. Atsiradusi susijaudinimo pradžioje, lubrikacija nenutrūksta per visą sueitį. Orgazmo metu gleivingo skysčio padaugėja, o susijaudinimui atslūgus sumažėja, kadangi makšties sienelės skystį praleidžia į abidvi puses: nuslūgus lytiniam susijaudinimui, makšties sienelės skystį įsiurbia, makštis sausėja, frikcijos tampa nemalonios ir skausmingos.

Nors makšties lubrikacija pas jauną moterį beveik visada yra gausi, tačiau kai kurių vaistų vartojimas (pvz., antihistamininių preparatų), nėštumas, laktacija, menopauzė, senėjimas, kai kurios ligos (pvz., diabetas) slopina lubrikaciją. Makšties sudrėkimas taip pat gali būti nepakankamas dėl subjektyvių veiksnių, pvz., nenoro mylėtis, nervingumo, nuovargio ir pan. Kai kurių moterų makšties lubrikacija yra gausi tiesiog dėl temperamento ar kitų asmens savybių (pvz., didelio jautrumo).

Paprastai lubrikacija išlieka beveik viso kopuliacinio ciklo metu. Apskritai, lubrikacijos neįmanoma simuliuoti (ji negali būti apsimestinė). Esant nepakankamai lubrikacijai (dėl ligų, nepakankamo lytinio potraukio, nervingumo ar kitų priežasčių) sueitis gali būti skausminga. Siekiant išvengti tokio diskomforto naudojami dirbtiniai makšties lubrikantai (tačiau jie slopina spermatozoidų judrumą ir gyvybingumą).