Protono skilimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S typos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 5: Eilutė 5:
== Eksperimentai ==
== Eksperimentai ==


Super-Kamiokande [[neutrinų observatorija|neutrinų observatorijoje]] (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 10<sup>35</sup>. Tai yra didžiausias laikas, kuriam praėjus dar neįvyksta protono skilimas. Taigi, kol kas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.
Super-Kamiokande [[neutrinų observatorija|neutrinų observatorijoje]] (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 10<sup>35</sup>. Tai yra laikas, kuriam praėjus dar neįvyksta protono skilimas. Taigi, kol kas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.


[[Kategorija:Branduolinė fizika]]
[[Kategorija:Branduolinė fizika]]

15:54, 29 liepos 2006 versija

Protono skilimas yra eksperimentiškai nepatvirtintas radioaktyvusis skilimas, kurio metu protonas skyla į lengvesnes subatomines daleles, paprastai į neutralų pioną ir pozitroną.

Standartiniame modelyje protonai tam tikras barionų tipas stabilus dėl išsaugoto barioninio skaičiaus. Todėl jie negali skilti į kitas daleles. Bet didžioji suvienijimo teorija (angl. grand unified theories (GUTs) sugriauna barioninio skaičiaus simetriją ir leidžia skilti. Teorija papildyta dar viena hipotetine dalele X bozonu. Kol kas visi bandymai aptikti ir teoriškai patvirtinti protono skilimą yra nesėkmingi.

Eksperimentai

Super-Kamiokande neutrinų observatorijoje (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 1035. Tai yra laikas, kuriam praėjus dar neįvyksta protono skilimas. Taigi, kol kas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.