Šveicarija (Jonava): Skirtumas tarp puslapio versijų

Koordinatės: 55°02′49″š. pl. 24°15′40″r. ilg. / 55.047°š. pl. 24.261°r. ilg. / 55.047; 24.261 (Šveicarija)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
VP-bot (aptarimas | indėlis)
S Info lentelės informacijos atnaujinimas, Informacijos pakrovimas
Dumsiai (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 31: Eilutė 31:
|ŠV=[[Paryžius (Jonava)|Paryžius]] - 2 km
|ŠV=[[Paryžius (Jonava)|Paryžius]] - 2 km
}}
}}
== Istorija ==
Šveicarijos kaimas istorijoje minimas nuo XVIII a. Be abejo krašte žmonių gyventa senų senovėje, dar VIII, IX, III, II tūkstantmetyje pr. Kr.
Reikėtų paminėti istorinę asmanybę - kariškį, literatą bei aktorių - Kazį Alytą ir jo valdytą Šveicarijos dvarą. 1942 m. liepos 1 d. įvyko tragiškas atsitikimas, plėšikai atėjo į Šveicarijos dvarą, nušovė dvarininką, jo žmonai pavyko pabėgti. Šveicarijos dvare tarybiniais laikais buvo įsikūrusi kolūkio kontora ir kultūros namai, tačiau apie 1980 m. dvaras sudegė.
Reikia atverti dar vieną istorijos puslapį ir atskleisti Barborlaukio dvaro istoriją.
Yra žinoma, kad iki 1931 m. šį dvarą valdė Alina Januškienė (Januškevičienė). 1931 m. lapkričio 5 d. dvarą nusipirko Steponas Nasvytis.
Barborlaukio dvaras tarpukario laikais buvo vienas iš krašto kultūrinių centrų. Čia dažnai apsilankydavo ir buvęs LR prezidentas Antanas Smetona. Nasvyčio dukra Birutė buvo ištekėjusi už Smetonos sūnaus Juliaus.
Tarybiniais laikais Barborlaukio dvare buvo mokykla. Dvaras išlikęs ir dabar.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

11:06, 22 kovo 2011 versija

Šveicarija
{{#if:
Šveicarija
Šveicarija
55°02′49″š. pl. 24°15′40″r. ilg. / 55.047°š. pl. 24.261°r. ilg. / 55.047; 24.261 (Šveicarija)
Apskritis Kauno apskrities vėliava Kauno apskritis
Savivaldybė Jonavos rajono savivaldybės vėliava Jonavos rajono savivaldybė
Seniūnija Dumsių seniūnija
Gyventojų (2001) 848
Vietovardžio kirčiavimas
(1 kirčiuotė) 1
Vardininkas: Šveicãrija
Kilmininkas: Šveicãrijos
Naudininkas: Šveicãrijai
Galininkas: Šveicãriją
Įnagininkas: Šveicãrija
Vietininkas: Šveicãrijoje

Šveicarija – kaimas Jonavos rajone, 1 km į rytus nuo kelio JonavaKaunas. Dumsių seniūnijos centras, Šveicarijos seniūnitija.

Veikia Šveicarijos pagrindinė mokykla, biblioteka, pašto skyrius (LT-55041), koplyčia, priklausanti Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijai. Veikia aktyvi bendruomenė, puoselėjanti kaimo kultūros tradicijas, nuo 2005 m. kasmet besinaudojanti valstybės teikiama parama iš Specialiosios kaimo rėmimo programos. Yra Aktyvaus poilsio sporto centras (galima žaisti futbolą, krepšinį, paplūdimio tinklinį), vaikų lopšelis darželis „Voveraitė“, Kultūros namai (yra ir salė pasirodymams, šarvojimams, Jonavos krašto muziejaus tautodailės ir amatų centras)[1]. Yra Šveicarijos tvenkinys, vasarą mėgstamas poilsiautojų, teka Varpė. Piečiau kaimo yra Barborlaukio dvaras.

Šveicarijos tvenkinys

Aplinkinės gyvenvietės

Paryžius - 2 km JONAVA – 5 km Venecija - 7 km
Londonas - 6 km
Į šiaurės vakarus Į šiaurę Į šiaurės rytus
Į vakarus Į rytus
Į pietvakarius Į pietus Į pietryčius
Gaižiūnai - 3 km
Išorai - 10 km Dumsiai - 4 km

Istorija

Šveicarijos kaimas istorijoje minimas nuo XVIII a. Be abejo krašte žmonių gyventa senų senovėje, dar VIII, IX, III, II tūkstantmetyje pr. Kr. Reikėtų paminėti istorinę asmanybę - kariškį, literatą bei aktorių - Kazį Alytą ir jo valdytą Šveicarijos dvarą. 1942 m. liepos 1 d. įvyko tragiškas atsitikimas, plėšikai atėjo į Šveicarijos dvarą, nušovė dvarininką, jo žmonai pavyko pabėgti. Šveicarijos dvare tarybiniais laikais buvo įsikūrusi kolūkio kontora ir kultūros namai, tačiau apie 1980 m. dvaras sudegė. Reikia atverti dar vieną istorijos puslapį ir atskleisti Barborlaukio dvaro istoriją. Yra žinoma, kad iki 1931 m. šį dvarą valdė Alina Januškienė (Januškevičienė). 1931 m. lapkričio 5 d. dvarą nusipirko Steponas Nasvytis. Barborlaukio dvaras tarpukario laikais buvo vienas iš krašto kultūrinių centrų. Čia dažnai apsilankydavo ir buvęs LR prezidentas Antanas Smetona. Nasvyčio dukra Birutė buvo ištekėjusi už Smetonos sūnaus Juliaus. Tarybiniais laikais Barborlaukio dvare buvo mokykla. Dvaras išlikęs ir dabar.

Šaltiniai