Protono skilimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 4: Eilutė 4:
== Eksperimentai ==
== Eksperimentai ==


[[Super-Kamiokande]] [[neutrinų observatorija|neutrinų observatorijoje]] (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 10<sup>35. Tai yra mažiausia vertė laiko vertė per kuriam praėjus dar neįvyk protono skilimas. Taigi kolkas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.
[[Super-Kamiokande]] [[neutrinų observatorija|neutrinų observatorijoje]] (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 10<sup>35</sup>. Tai yra mažiausia vertė laiko vertė per kuriam praėjus dar neįvyk protono skilimas. Taigi kolkas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.

23:11, 28 liepos 2006 versija

Protono skilimas eksperimentiškai nepatvirtintas radioaktyvusis skilimas, kurio metu protonas skyla į lengvesnes subatomines daleles, paprastai į neutralų pioną ir pozitroną. Standartiniame modelyje protonai tam tikras barionų tipas stabilus dėl išsaugoto barioninio skaičiaus. Todėl jie negali skilti į kitas daleles. Bet didžioji suvienijimo teorija (angl. grand unified theories (GUTs) sugriauna barioninio skaičiaus simetrija ir leidžia skilti. Teorija papildyti dar viena hipotetine dalele X bozonu. Kol kas visi bandymai aptikti ir teoriškai patvirtinti protono skilimą yra nesekmingi.

Eksperimentai

Super-Kamiokande neutrinų observatorijoje (Japonija), nustatyta žemiausia galima protono pusėjimo trukmė 1035. Tai yra mažiausia vertė laiko vertė per kuriam praėjus dar neįvyk protono skilimas. Taigi kolkas protono pusėjimo trukmė dar nenustatyta.