Finansinė ataskaita: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
CEO (aptarimas | indėlis)
CEO (aptarimas | indėlis)
Eilutė 4: Eilutė 4:
== Sandara ==
== Sandara ==
Paprastai finansinių ataskaitų rinkinį sudaro šios finansinės ataskaitos:
Paprastai finansinių ataskaitų rinkinį sudaro šios finansinės ataskaitos:
* [[Balansas]] - finansinė ataskaita, kurioje nurodomas visas įmonės turtas, nuosavas kapitalas ir įsipareigojimai paskutinę ataskaitinio laikotarpio dieną.
* [[Balansas]];
* [[Pelno (nuostolio) ataskaita]] - finansinė ataskaita, kurioje nurodomos visos įmonės ataskaitinio laikotarpio pajamos, sąnaudos ir veiklos rezultatai – pelnas arba nuostoliai.
* [[Pelno (nuostolio) ataskaita]];
* [[Pinigų srautų ataskaita]] - finansinė ataskaita, kurioje nurodomos įmonės ataskaitinio laikotarpio pinigų ir pinigų ekvivalentų įplaukos ir išmokos.
* [[Pinigų srautų ataskaita]];
* [[Nuosavo kapitalo pokyčių ataskaita]] arba [[nepaskirstyto pelno ataskaita]].
* [[Nuosavo kapitalo pokyčių ataskaita]] arba [[nepaskirstyto pelno ataskaita]] - finansinė ataskaita, kurioje pateikiami duomenys apie įmonės nuosavo kapitalo pasikeitimą per ataskaitinį laikotarpį.


== Reglamentavimas ==
== Reglamentavimas ==

22:10, 7 kovo 2011 versija

Finansinė ataskaita - formalus dokumentas, nusakantis įmonės finansinę būklę ir veiklą. Ją parengia įmonės apskaitininkai. Dažniausiai finansinės ataskaitos sudaromos finansinių metų pabaigoje. Finansinių ataskaitų sudarymo tikslas – patenkinti informacijos vartotojų poreikius gauti teisingą informaciją apie įmonės finansinę būklę, veiklos rezultatus ir pinigų srautus, kurie daugeliui finansinių ataskaitų vartotojų padeda priimti ekonominius sprendimus. Finansinė ataskaita taip pat parodo vadovybei patikėtų išteklių tvarkymo rezultatus. Kad būtų pasiektas šis tikslas, finansinėse ataskaitose pateikiama informacija apie ūkio subjekto: turtą; įsipareigojimus; nuosavybę; pajamas ir sąnaudas, įskaitant pelną ir nuostolius; savininkų įmokas ir paskirstymą savininkams kaip nuosavybės valdytojams; ir pinigų srautus. Šie duomenys drauge su kita aiškinamajame rašte pateikiama informacija padeda finansinių ataskaitų vartotojams numatyti būsimuosius ūkio subjekto pinigų srautus ir ypač jų laiką bei tikimybę.

Sandara

Paprastai finansinių ataskaitų rinkinį sudaro šios finansinės ataskaitos:

  • Balansas - finansinė ataskaita, kurioje nurodomas visas įmonės turtas, nuosavas kapitalas ir įsipareigojimai paskutinę ataskaitinio laikotarpio dieną.
  • Pelno (nuostolio) ataskaita - finansinė ataskaita, kurioje nurodomos visos įmonės ataskaitinio laikotarpio pajamos, sąnaudos ir veiklos rezultatai – pelnas arba nuostoliai.
  • Pinigų srautų ataskaita - finansinė ataskaita, kurioje nurodomos įmonės ataskaitinio laikotarpio pinigų ir pinigų ekvivalentų įplaukos ir išmokos.
  • Nuosavo kapitalo pokyčių ataskaita arba nepaskirstyto pelno ataskaita - finansinė ataskaita, kurioje pateikiami duomenys apie įmonės nuosavo kapitalo pasikeitimą per ataskaitinį laikotarpį.

Reglamentavimas

Įmonės finansinės ataskaitos sudaromos vadovaujantis:

  • Lietuvos Respublikos įmonių finansinės atskaitomybės įstatymu;
  • verslo apskaitos standartais arba tarptautiniais apskaitos standartais;
  • kitais teisės aktais.

Šaltiniai