Juozas Žuronas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Barzdonas (aptarimas | indėlis)
S +nuoroda
Eilutė 33: Eilutė 33:
== Biografija ==
== Biografija ==


Dar vaikystėje pradėjo dainuoti ir giedoti choruose. [[1908]] m. atvykęs į [[JAV]], apsigyveno [[Filadelfija|Filadelfijoje]], Pensilvanija, ir ėmė mokytis muzikos. Smuikuoti mokėsi pas J. Jurčikonį, o dainuoti ir skambinti fortepijonu pas V. Grigaitį. Dar studijavo Pealio konservatorijoje ir Binghamtono konservatorijoje [[Niujorkas|Niujorke]], o [[1918]]–[[1922]] m. muzikos žinias gilino [[Mikas Petrauskas|M. Petrausko]] konservatorijoje [[Bostonas|Bostone]], [[Masačusetsas]]. Įsigijo muzikos mokytojo ir chorvedžio diplomą. Mokydamasis pradėjo vadovauti Tėvynės Mylėtojų draugijos chorui, vėliau vadovavo „Aido“ ir „Birutės" chorams. Su chorais dirbo Lorence, Masačusetsas, Nashua, Niū Hempšyras, [[Filadelfija|Filadelfijoje]], [[Čikaga]], Cicero, Ilinojus, ir [[Detroitas|Detroite]], Mičiganas. Apie trejus metus vadovavo lietuviškai radijo programai. [[Čikaga|Čikagoje]] įkūrė muzikos studiją (dainavimo, smuiko ir fortepijono), rengė mokinių koncertus. Yra sukūręs dainų chorams, duetams ir solistams. [[1932]] m. K. Budrys išleido šešias plokšteles su J. Žurono parašytomis ir įdainuotomis dainomis.
Dar vaikystėje pradėjo dainuoti ir giedoti choruose. [[1908]] m. atvykęs į [[JAV]], apsigyveno [[Filadelfija|Filadelfijoje]], Pensilvanija, ir ėmė mokytis muzikos. Smuikuoti mokėsi pas J. Jurčikonį, o dainuoti ir skambinti fortepijonu pas V. Grigaitį. Dar studijavo Pealio konservatorijoje ir Binghamtono konservatorijoje [[Niujorkas|Niujorke]], o [[1918]]–[[1922]] m. muzikos žinias gilino [[Mikas Petrauskas|M. Petrausko]] konservatorijoje [[Bostonas|Bostone]], [[Masačusetsas]]. Įsigijo muzikos mokytojo ir chorvedžio diplomą. Mokydamasis pradėjo vadovauti Tėvynės Mylėtojų draugijos chorui, vėliau vadovavo „Aido“ ir „Birutės" chorams. Su chorais dirbo Lorence, Masačusetsas, Nashua, Niū Hempšyras, [[Filadelfija|Filadelfijoje]], [[Čikaga]], [[Cicero, Ilinojus]], ir [[Detroitas|Detroite]], Mičiganas. Apie trejus metus vadovavo lietuviškai radijo programai. [[Čikaga|Čikagoje]] įkūrė muzikos studiją (dainavimo, smuiko ir fortepijono), rengė mokinių koncertus. Yra sukūręs dainų chorams, duetams ir solistams. [[1932]] m. K. Budrys išleido šešias plokšteles su J. Žurono parašytomis ir įdainuotomis dainomis.


== Šaltinis ==
== Šaltinis ==

16:56, 31 sausio 2011 versija

Juozas Žuronas
Gimė 1889 m. balandžio 1 d.
Kybarčių k., Gruzdžių valsč., Šiaulių apskr.
Mirė 1971 m. balandžio 15 d. (82 metai)
Čikagoje, Ilinojuje - JAV
Veikla pedagogas, dainininkas (baritonas) ir chorvedys.

Juozas Žuronas (1889 m. balandžio 1 d. Kybarčių k., Gruzdžių valsč., Šiaulių apskr.1971 m. balandžio 15 d. Čikagoje, Ilinojuje - JAV) – pedagogas, dainininkas (baritonas) ir chorvedys.

Biografija

Dar vaikystėje pradėjo dainuoti ir giedoti choruose. 1908 m. atvykęs į JAV, apsigyveno Filadelfijoje, Pensilvanija, ir ėmė mokytis muzikos. Smuikuoti mokėsi pas J. Jurčikonį, o dainuoti ir skambinti fortepijonu pas V. Grigaitį. Dar studijavo Pealio konservatorijoje ir Binghamtono konservatorijoje Niujorke, o 19181922 m. muzikos žinias gilino M. Petrausko konservatorijoje Bostone, Masačusetsas. Įsigijo muzikos mokytojo ir chorvedžio diplomą. Mokydamasis pradėjo vadovauti Tėvynės Mylėtojų draugijos chorui, vėliau vadovavo „Aido“ ir „Birutės" chorams. Su chorais dirbo Lorence, Masačusetsas, Nashua, Niū Hempšyras, Filadelfijoje, Čikaga, Cicero, Ilinojus, ir Detroite, Mičiganas. Apie trejus metus vadovavo lietuviškai radijo programai. Čikagoje įkūrė muzikos studiją (dainavimo, smuiko ir fortepijono), rengė mokinių koncertus. Yra sukūręs dainų chorams, duetams ir solistams. 1932 m. K. Budrys išleido šešias plokšteles su J. Žurono parašytomis ir įdainuotomis dainomis.

Šaltinis

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999. Informacijos publikavimui gautas žodinis autoriaus leidimas.