Mykolas Jeronimas Radvila: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Mathiasrex (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 12: Eilutė 12:
| Žmonos = Helena Pšezdecka
| Žmonos = Helena Pšezdecka
| Vaikai = Liudvikas Mikalojus Radvila <br /> [[Antanas Henrikas Radvila]] <br /> Kristina Magdalena Radvilaitė <br /> [[Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila]] <br /> Karolis Lukas Radvila <br /> Andrius Valentinas Radvila <br /> Anelė Radvilaitė <br /> Rožė Kotryna Radvilaitė
| Vaikai = Liudvikas Mikalojus Radvila <br /> [[Antanas Henrikas Radvila]] <br /> Kristina Magdalena Radvilaitė <br /> [[Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila]] <br /> Karolis Lukas Radvila <br /> Andrius Valentinas Radvila <br /> Anelė Radvilaitė <br /> Rožė Kotryna Radvilaitė
|apdovanojimai=[[Vaizdas:POL Order Orła Białego BAR.svg|60px|Order Orła Białego]][[Vaizdas:POL Order Świętego Stanisława BAR.svg|60px|Order Świętego Stanisława]] [[Vaizdas:Ord.Aquilanera.png|60px|Order Orła Czarnego]] [[Vaizdas:PRU Roter Adlerorden BAR.svg|60px|Order Orła Czerwonego]] [[Vaizdas:DE-BY Orden des Heiligen Hubertus BAR.svg|60px|Order Świętego Huberta]]
}}
}}



15:27, 24 sausio 2011 versija

Mykolas Jeronimas Radvila
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1744 m. spalio 10 d.
Krokuvoje
Mirė 1831 m. kovo 28 d.
Varšuvoje
Tėvas Martynas Mikalojus Radvila
Motina Marija Trembicka
Sutuoktinis (-ė) Helena Pšezdecka
Vaikai Liudvikas Mikalojus Radvila
Antanas Henrikas Radvila
Kristina Magdalena Radvilaitė
Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila
Karolis Lukas Radvila
Andrius Valentinas Radvila
Anelė Radvilaitė
Rožė Kotryna Radvilaitė
Žymūs apdovanojimai

Order Orła BiałegoOrder Świętego Stanisława Order Orła Czarnego Order Orła Czerwonego Order Świętego Huberta

Mykolas Jeronimas Radvila (lenk. Michał Hieronim Radziwiłł, 1744 m. spalio 10 d. – 1831 m. kovo 28 d. Varšuvoje) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas, Abiejų Tautų Respublikos valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija

Šeima

Kunigaikštis, kilęs iš Radvilų giminės Olykos-Nesvyžiaus linijos Klecko šakos,[1] tėvas Martynas Mikalojus Radvila, motina Marija Trembicka. Broliai Juozapas Mikalojus Radvila, Antanas Mikalojus Radvila, sesuo Antanina Radvilaitė-Masalskienė. Žmona Helena Pšezdecka.

Sūnus Liudvikas Mikalojus (Ludwik Mikołaj Radziwiłł, 1773-1830 m.), X Klecko valdytojas, vedė Mariją iš Vodzinskių giminės, Ksavero Valevskio našlę. Jų duktė Helena (1805-1827 m.) ištekėjo už Vilhelmo Radvilos, o sūnus Leonas Radvila (1808-1874 m.), XI Klecko valdytojas, buvo vedęs Sofiją Urusovą, bet vaikų neturėjo.

Dukterys Kristina Magdalena (Krystyna Magdalena Radziwiłł, 1776-1796 m.) ir Rožė Kotryna Radvilaitė (Róża Katarzyna Radziwiłł) mirė netekėjusios. Sūnus Karolis Lukas Radvila (Karol Radziwiłł) mirė kūdikis. Sūnus Andrius Valentinas Radvila (Andrzej Walenty Radziwiłł, 1780-1838 m.) buvo nevedęs. Duktė Anelė Radvilaitė (Aniela Radziwiłł, 1781-1808 m.) ištekėjo už Konstantino Adomo Čartoryskio.

Sūnūs Antanas Henrikas Radvila (Antoni Henryk Radziwiłł) ir Mykolas Gedeonas Jeronimas Radvila (Michał Gedeon Hieronim Radziwiłł) pratęsė giminę.

Asmenybė

Vaikystėje patyrė tėvo smurtą, psichine liga sirgusiam tėvui atėmus globos teises, nuo ketverių metų jį globojo Jeronimas Florijonas Radvila. Nei psichinių, nei fizinių trūkumų, kaip broliai, iš tėvo nepaveldėjo. Mokėjo kelias Europos kalbas, buvo apsiskaitęs eruditas, geras ekonomistas ir ambicingas politikas.

Vedė Heleną Pšezdecką, kuri buvo pagarsėjusi romanu su būsimuoju karaliumi Stanislovu Augustu, o ir vėliau neprieštaravo jos artimiems ryšiams su Rusijos ambasadoriumi baronu Otonu Štakelbergu, panaudodamas tai savo tikslams.

Dvarai

Paveldėjęs praktiškai tik Klecką, nes kiti dvarai buvo praskolinti, savo dvarininko karjerą pradėjo nuo gero ūkininkavimo. Jam sumaniai vadovaujant Ostruvas Vielkopolskis tapo vienu iš didžiausių dvarų ne tik Abiejų Tautų Respublikoje, bet ir Europoje. Jo plotas siekė 700 ha.

Turto plėtrą pradėjo 1773 m. supirkdamas inkasuotas jėzuitų ordino žemes. Nieborove pasistatė naują rezidenciją, kurioje ir apsigyveno su žmona.

Padedant Targovicos konfederacijai atėmė Motiejaus Radvilos iš Šidlavos linijos teisę globoti mažametį Dominyką Jeronimą Radvilą, o tai dar gerokai padidino jo pajamas. Mirus Dominykui, padedant žmonai Peterburge įvykdė didžiausią savo turtinę operaciją, pagal kurią jo sūnui Antanui Henrikui 1814 m. buvo pripažinta teisė valdyti Olyką ir Nesvyžių, t. y. praktiškai jis vėl sujungė visas buvusias Radvilų žemes. 1823 m. netgi neleido atidalyti dalies turtų savo pirmagimiui Liudvikui Mikalojui, nors šiam teisybę teko įrodinėti ir teisme. Tik vaikaitis Leonas vėl buvo tapęs Klecko valdytoju, bet po jo mirties Kleckas vėl buvo prijungtas prie „Radvilų imperijos“.

Valstybės tarnyba

Anksti įsitraukė į politinę veiklą. Jo parašas yra ant 1773 m. Pirmojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo akto. Mirus Karoliui Stanislovui „Pone mielas“ išsireikalavo jo užimto Vilniaus vaivados posto. Dalyvavo Targovicos konfederacijoje, 1795 m. kartu su kitais didkais ir pareigūnais pasirašė Trečiojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo aktą.

Šaltiniai

  1. Mykolas Jeronimas RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos

Trimitų herbo Radvilos lenkų kalba