Šimpanzės: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Atšauktas naudotojo 84.240.24.91 (Aptarimas) darytas keitimas 3112099
Loveless (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ia:Chimpanze
Eilutė 54: Eilutė 54:
[[hr:Čimpanze]]
[[hr:Čimpanze]]
[[hu:Csimpánz]]
[[hu:Csimpánz]]
[[ia:Chimpanze]]
[[io:Chimpanzeo]]
[[io:Chimpanzeo]]
[[it:Pan (zoologia)]]
[[it:Pan (zoologia)]]

11:04, 24 sausio 2011 versija

Pan
Paprastoji šimpanzė (Pan troglodytes)
Paprastoji šimpanzė (Pan troglodytes)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Primatai
( Primates)
Šeima: Hominidai
( Hominidae)
Gentis: Šimpanzės
( Pan)
Rūšys

Šimpanzės (lot. Pan, angl. Chimpanzees, vok. Schimpansen) – hominidų (Hominidae) šeimos primatų gentis. Šiai genčiai priklauso dvi rūšys: paprastoji šimpanzė ir mažoji šimpanzė. Paprastoji šimpanzė randama didelėje Afrikos dalyje, o mažoji šimpanzė paplitusi tik nedidelėje Kongo Demokratinės Respublikos dalyje. Abiem rūšims gresia išnykimas.

Gyvenimo būdas

Šimpanzės laikosi grupėmis, kurių dydis nuolat kinta. Vienoje grupėje gali būti apie 25 nariai, tačiau gyvūnai nuolat migruoja iš vieno būrio į kitą. Šimpanzių būrį gali sudaryti suaugusių beždžionių pora ir jų jaunikliai, kartais drauge laikosi keli patinai arba susiburia vien tik motinos su jaunikliais. Būna ir mišrių šeimyninių grupių. Šimpanzių bendruomenėje nusistovėję aiškūs hierarchiniai santykiai. Suaugusios beždžionės rūpinasi viena kitos kailiu. Gyvūnai veiklūs dieną, o naktį ilsisi. Jie miega medžiuose iš šakų supintuose gultuose, kasnakt vis naujuose. Dieną šimpanzes ilsisi medyje arba ant žemės įrengtame lizde. Jos rūpestingai prižiūri guolius, kad jie nuolat būtų švarūs. Miega gulėdamos ant šono ir sulenkusios kelius.

Maistas

Pagindinis šimpanzių maistas - įvairūs augalai. Jos vos tik atsikėlusios eina ieškoti maisto. Renka prisirpusias uogas, sultingus augalų lapus, pumpurus, bei gėles. Iki pietų pakankamai pasisotina, o vėliau patogiai įsitaiso medžių pavėsyje ir ilsisi. Jaunikliai žaidžia, o suaugusieji švarina vienas kitą. Vakarop jos vėl traukia ieškoti maisto. Minta ir vabzdžiais - termitais, skruzdėlėmis. Jie šimpanzėms svarbus baltymų šaltinis.

Dauginimasis

Šimpanzės dauginasi visus metus, jų poravimasis nepriklauso nuo metų laiko. Patelė (kuri jau pasiruošus poruotis) poruojasi su keliais patinais. Jie dėl patelių nekovoja. Nėštumas trunka 225 dienas. Dažniausiai susilaukia vieno jauniklio, rečiau dvynukų. Lytiškai patelė subresta 8-10, patinai 8-9 metų.