Askaridės: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Darkicebot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: simple:Ascaris
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: uk:Аскарида
Eilutė 32: Eilutė 32:
[[simple:Ascaris]]
[[simple:Ascaris]]
[[tl:Askaris]]
[[tl:Askaris]]
[[uk:Аскарида]]

11:11, 14 sausio 2011 versija

Ascaris
Žmoginė askaridė (Ascaris lumbricoides)
Žmoginė askaridė (Ascaris lumbricoides)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Apvaliosios kirmėlės
( Nematoda)
Klasė: Secernentea
( Secernentea)
Būrys: Ascaridida
( Ascaridida)
Gentis: Askaridė
( Ascaris)

Askaridės (lot. Ascaris, vok. Spulwürmer) - parazitinių apvaliųjų kirmėlių gentis. Jai priklauso žmoginė askaridė (Ascaris lumbricoides) ir kiaulinė askaridė (Ascaris suum). Žmoginė askaridė - dažniausia pasaulyje žmonių parazitinė kirmėlė. Sunkiausios infekcijos dažniausios tarp mokyklinio amžiaus vaikų.

Gyvenimo ciklas

Askaridės gyvena plonosiose žarnose. Patelė per dieną gali padėti iki 200000 kiaušinėlių, tačiau, jei kirmėlių labai daug, kiaušinėlių gaminama mažiau. Kiaušinėliams patekus į aplinką, maždaug per dešimt dienų (priklausomai nuo salygų) juose išsivysto lervos. Tai dažniausiai vyksta dirvožemyje.

Užsikrečiama atsitiktinai prarijus subrendusius kiaušinėlius, jiems patekus į maistą ar ant rankų. Manoma, kad askaridėmis yra užsikrėtę 1,2 milijardo žmonių. Lervos išsirita skrandyje, prasiskverbia į kraujagysles ir krauju keliauja į plaučius. Čia lervos prasiskverbia į alveoles, atkosėjamos ir praryjamos. Didelis lervų kiekis gali sukelti parazitinę pneumoniją. Lervos vėl patenka į žarnyną ir vystosi į suaugėlius. Suaugusi patelė gali pasiekti 40 cm ilgį ir sverti 9 gramus. Patinai perpus lengvesni ir užauga iki 30 cm ilgio. Didelis parazitų kiekis gali užkimšti žarnas, be to, gali patekti į tulžies ir kasos latakus ir užkimšti juos.