Užsienio reikalų ministras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Brox (aptarimas | indėlis)
formatavimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Užsienio reikalų ministras''' - [[ministrų kabinetas|Ministrų kabineto]] narys, atsakingas už suverenios [[valstybė]]s vyriausybės [[Užsienio politika|užsienio politikos]] formavimą. [[Užsienio reikalų ministerija]] ir jos vadovas daugelyje šalių laikoma antra pagal reikšmę ministrų kabinete po vyriausybės vadovo ([[ministras pirmininkas|ministro pirmininko]] arba prezidento), koalicinėse vyriausybėse ji skiriama ministro pirmininko pavaduotojui.
'''Užsienio reikalų ministras''' - [[ministrų kabinetas|Ministrų kabineto]] narys, atsakingas už suverenios [[valstybė]]s vyriausybės [[Užsienio politika|užsienio politikos]] formavimą. [[Užsienio reikalų ministerija]] ir jos vadovas daugelyje šalių laikoma antra pagal reikšmę ministrų kabinete po vyriausybės vadovo ([[ministras pirmininkas|ministro pirmininko]] arba prezidento), koalicinėse vyriausybėse ji skiriama [[Ministro pirmininkas|Ministro Pirmininko]] pavaduotojui.


== Veikla ==
Užsienio reikalų ministro funkcijos skirtingų šalių ministerijose skiriasi. Klasikinėje [[parlamentinė sistema|parlamentinėje sistemoje]] užsienio reikalų ministras potencialiai gali turėti didelę įtaką formuojant vyriausybės užsienio reikalų politiką, tačiau, jei vyriausybė yra dominuojama stipraus ministro pirmininko, užsienio reikalų ministro vaidmuo formuojant užsienio politiką gali tapti neesminiu ar tik pagalbiniu. Taip pat užsienio reikalų ministro vaidmuo paprastai yra mažesnis [[prezidentinė sistema|prezidentinėse sistemose]], kur dideles galias turi prezidentas.
Užsienio reikalų ministro funkcijos skirtingų šalių ministerijose skiriasi. Klasikinėje [[parlamentinė sistema|parlamentinėje sistemoje]] užsienio reikalų ministras potencialiai gali turėti didelę įtaką formuojant vyriausybės užsienio reikalų politiką, tačiau, jei vyriausybė yra dominuojama stipraus ministro pirmininko, užsienio reikalų ministro vaidmuo formuojant užsienio politiką gali tapti neesminiu ar tik pagalbiniu. Taip pat užsienio reikalų ministro vaidmuo paprastai yra mažesnis [[prezidentinė sistema|prezidentinėse sistemose]], kur dideles galias turi [[Prezidentas]].


Užsienio reikalų ministrai tradiciškai taip pat yra atsakingi už daugelį [[diplomatija|diplomatinių]] funkcijų, pvz., užsienio šalių lyderių priėmimą ir diplomatinius vizitus į kitas šalis.
Užsienio reikalų ministrai tradiciškai taip pat yra atsakingi už daugelį [[diplomatija|diplomatinių]] funkcijų, pvz., užsienio šalių lyderių priėmimą ir diplomatinius vizitus į kitas šalis.


== Lietuvoa ==
Lietuvoje užsienio reikalų ministras:
Lietuvoje užsienio reikalų ministras:
# sprendžia ministerijos kompetencijai priklausančius klausimus ir yra tiesiogiai atsakingas už Vyriausybės programos įgyvendinimą ministerijos kompetencijai priklausančiais klausimais;
# sprendžia ministerijos kompetencijai priklausančius klausimus ir yra tiesiogiai atsakingas už Vyriausybės programos įgyvendinimą ministerijos kompetencijai priklausančiais klausimais;
Eilutė 14: Eilutė 16:


[[Kategorija:Diplomatija]]
[[Kategorija:Diplomatija]]
[[Kategorija:pareigybės]]


[[ar:وزارة الخارجية]]
[[ar:وزارة الخارجية]]

20:04, 18 gruodžio 2010 versija

Užsienio reikalų ministras - Ministrų kabineto narys, atsakingas už suverenios valstybės vyriausybės užsienio politikos formavimą. Užsienio reikalų ministerija ir jos vadovas daugelyje šalių laikoma antra pagal reikšmę ministrų kabinete po vyriausybės vadovo (ministro pirmininko arba prezidento), koalicinėse vyriausybėse ji skiriama Ministro Pirmininko pavaduotojui.

Veikla

Užsienio reikalų ministro funkcijos skirtingų šalių ministerijose skiriasi. Klasikinėje parlamentinėje sistemoje užsienio reikalų ministras potencialiai gali turėti didelę įtaką formuojant vyriausybės užsienio reikalų politiką, tačiau, jei vyriausybė yra dominuojama stipraus ministro pirmininko, užsienio reikalų ministro vaidmuo formuojant užsienio politiką gali tapti neesminiu ar tik pagalbiniu. Taip pat užsienio reikalų ministro vaidmuo paprastai yra mažesnis prezidentinėse sistemose, kur dideles galias turi Prezidentas.

Užsienio reikalų ministrai tradiciškai taip pat yra atsakingi už daugelį diplomatinių funkcijų, pvz., užsienio šalių lyderių priėmimą ir diplomatinius vizitus į kitas šalis.

Lietuvoa

Lietuvoje užsienio reikalų ministras:

  1. sprendžia ministerijos kompetencijai priklausančius klausimus ir yra tiesiogiai atsakingas už Vyriausybės programos įgyvendinimą ministerijos kompetencijai priklausančiais klausimais;
  2. pasirašo tarptautines sutartis;
  3. užtikrina įstatymų, tarptautinių sutarčių, ir kitų teisės aktų vykdymą;
  4. teikia įstatymų ir kitų teisės aktų projektus;
  5. leidžia įsakymus ir įsakymais patvirtintus kitus teisės aktus, tikrina, kaip jie vykdomi.
  6. teikia ministerijos veiklos ataskaitas, kaip vykdoma Vyriausybės programa bei jos įgyvendinimo priemonės, atsiskaito už savo veiklą.