Liberijos vėliava: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: be:Сцяг Ліберыі
S r2.5.2) (robotas Pridedama: az:Liberiya bayrağı
Eilutė 15: Eilutė 15:
[[ar:علم ليبيريا]]
[[ar:علم ليبيريا]]
[[ast:Bandera de Liberia]]
[[ast:Bandera de Liberia]]
[[az:Liberiya bayrağı]]
[[be:Сцяг Ліберыі]]
[[be:Сцяг Ліберыі]]
[[bg:Национално знаме на Либерия]]
[[bg:Национално знаме на Либерия]]

10:48, 18 gruodžio 2010 versija

Liberijos vėliava

Liberijos vėliava buvo įteisinta 1847 metų rugpjūčio 24 dieną, praėjus beveik trim mėnesiam nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo (1847 metų birželio 26 diena). Šios vėliavos dizainas bei spalvos buvo parinktos pagal JAV vėliavą. Ir visa tai nėra atsitiktinumas, kadangi Liberijos Respublika buvo įkurta buvusių JAV vergų, tuo būdu siekiant naujai besikuriančią valstybę formuoti pagal JAV nusistovėjusias tradicijas ir tvarką. Šią vėliavą sudaro 11 raudonų bei baltų horizontalių linijų (6 raudonos bei 5 baltos) ir kairiajame kampe esančio mėlyno kvadrato centre esanti penkiakampė, baltos spalvos žvaigždė. Liberijos vėliava kartais yra vadinama „Vieniša Žvaigžde“, dėl joje dominuojančios penkiakampės žvaigždės.

Vienuolika horizontalių juostų simbolizuoja vienuolika signatarų, pasirašiusių Liberijos nepriklausomybės deklaraciją, taip pat ir šalies konstituciją. Mėlynas laukas simbolizuoja Afrikos kontinentą; penkiakampė žvaigždė vaizduoja Liberiją, kaip pirmąją Afrikos nepriklausomą valstybę; raudona – narsą; balta – tyrumą; mėlyna – ištikimybę.

Šiais laikais daugelis laivų plaukioja su Liberijos vėliava, kadangi ši šalis laivybos kompanijoms siūlo geras mokesčių bei labai supaprastintas administravimo bei registravimo sąlygas. Yra manoma, kad šiuo metu nuo 1500 iki 2000 laivų plaukioja su šios respublikos vėliava.