Motina didvyrė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Brox (aptarimas | indėlis)
S Pridėta kategorija "moteris" (naudojant HotCat)
Eilutė 16: Eilutė 16:
[[Kategorija:TSRS valstybiniai apdovanojimai]]
[[Kategorija:TSRS valstybiniai apdovanojimai]]
[[Kategorija:Garbės vardai]]
[[Kategorija:Garbės vardai]]
[[Kategorija:moteris]]


[[ca:Mare Heroïna]]
[[ca:Mare Heroïna]]

19:33, 26 lapkričio 2010 versija

Motinos didvyrės ordino ženklas.

Motina didvyrė (rus. Мать-героиня) - garbės vardas, kurį Tarybų Sąjungoje suteikdavo daugiavaikėms motinoms už užaugintus vaikus. Kartu su vardu būdavo įteikiamas Motinos didvyrės ordinas. Garbės vardas ir ordinas įsteigti 1944 m. liepos 6 d.

Pagal „Motinos didvyrės vardo nuostatus“ (Положение о звании „Мать-героиня“) garbės vardu ir ordinu būdavo apdovanjamos moterys, pagimdžiusios ir išauginusios 10 ir daugiau vaikų, po to, kai paskutiniam vaikui sueidavo 1 metai, o vyresni tos moters vaikai būdavo gyvi.
Tuo pačiu metu su Motinos didvyrės ordinu buvo įkurti dar du apdovanojimai - Motinystės medalis ir Motinos šlovės ordinas.

Apdovanojimo istorija

Motinos didvyrės vardas - aukščiausias apdovanojimas, kokį moteris galėdavo gauti Tarybų Sąjungoje už nuopelnus gimdant ir auginant vaikus. Šis apdovanojimas buvo įkurtas Antrojo pasaulinio karo metais, kai kare žuvo milijonai TSRS piliečių. Daugelis žuvusiųjų buvo jauni ir vidutinio amžiaus vyriškiai. TSRS gyventojų skaičius labai sumažėjo. Šio apdovanojimo įvedimas pabrėžė, kiek svarbiu valstybei dalyku buvo laikomas vaikų gimdymas ir auginimas.

Pirmasis apdovanojimas šiuo garbės vardu ir ordinu įvyko 1944 m. spalio 27 d. Tada apdovanojo 14 moterų, ordiną Nr.1 gavo Maskvos srities Mamontovkos gyvenvietės gyventoja Ana Aleksachina, išauklėjusi 12 vaikų.

Paskutinis apdovanojimas TSRS istorijoje įvyko 1991 m. lapkričio 14 d.

Pagal 1995 m. sausio 1 d. duomenis šiuo vardu buvo apdovanota maždaug 431 tūkst. moterų.