Hararė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
RibotBOT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: arz:هارارى
Luckas-bot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: sco:Harare
Eilutė 79: Eilutė 79:
[[ro:Harare]]
[[ro:Harare]]
[[ru:Хараре]]
[[ru:Хараре]]
[[sco:Harare]]
[[sh:Harare]]
[[sh:Harare]]
[[simple:Harare]]
[[simple:Harare]]

13:58, 7 lapkričio 2010 versija

Hararė Zimbabvės žemėlapyje

Hararė (angl. Harare) – miestas Zimbabvės šiaurės rytuose, Rytų Mašonalando provincijoje; šalies sostinė ir didžiausias miestas. 1,54 mln. gyventojų (2005). Didelis administracinis, verslo, gamybos, švietimo centras. Apylinkėse išgaunamas auksas, intensyvi žemdirbystė. Pramonės šakos: maisto apdirbimas, gėrimai, tekstilė, apranga, tabakas, chemija, statybos, mediena, plastmasė. Yra universitetas (įkurtas 1955 m.), Gwebi žemės ūkio kolegija (įk. 1950), politechnikos institutas (įk. 1927), meno mokykla, Zimbabvės muzikos kolegija (įk. 1948), valstybinis archyvas, parlamento biblioteka.

Hararėje yra Karalienės Viktorijos muziejus su zoologijos ir istorijos eksponatais, Zimbabvės nacionalinė galerija su europiečių kūriniais, taip pat ir tradiciniais ir šiuolaikiniais Afrikos kūriniais, anglikonų ir katalikų bažynčios.

Istorija

Miestą įkūrė Britų Pietų Afrikos kompanija ir pavadino Solsberiu (Fort Salisbury, vėliau – Salisbury) tuometinio Didžiosios Britanijos premjero Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil (Solsberio markizas III) garbei. Kai 1899 m. iki čia buvo nutiestas geležinkelis iš Beiros (Mozambikas), mieste ėmė vystytis prekyba. 1923 m. Solsberis tapo britų Pietų Rodezijos kolonijos administraciniu centru, 19531963 m. buvo Rodezijos ir Njasalendo federacijos administracinis centras. Dabartinis miesto pavadinimas suteiktas 1982 m. balandžio 18 d.